13:46 | 7/8/13
Ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να καταργηθούν, ούτε να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός υποστήριξε χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Παρ’ ό,τι βέβαια, τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν εξαιτίας της έκθεσης της Τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ, που επαναφέρει τις πιέσεις για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του επαναλαμβάνει την πρόβλεψη ότι κατά το τρέχον έτος ο μέσος μισθός θα πρέπει να μειωθεί κατά 7% και 1,5% το 2014, ώστε συνολικά η μείωση να φθάνει στο τέλος του 2016 το 20%.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εργασίας, μόλις στο 29,4% του μέσου μισθού, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Τσεχία βρίσκεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, και παρ’ ό,τι η Τρόικα διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσής του.
Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) του υπουργείου Εργασίας, αποδεικνύει ότι ο κατώτατος μισθός δεν επηρεάζει (τουλάχιστον καθοριστικά ή άμεσα) την ανταγωνιστικότητα. Ή τουλάχιστον, ο κατώτατος μισθός δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα κόστους όσο άλλες δυνάμεις και άλλες πολιτικές. Το ύψος του κατώτατου μισθού ως αναλογίας του μέσου μισθού μιας χώρας και το επίπεδο του μοναδιαίου κόστους εργασίας της χώρας, εξηγούν οι επιστήμονες του ΕΙΕΑΔ, δεν συνδέονται μεταξύ τους, και αυτό αποδεικνύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν φαίνεται να επηρεάζει την απασχόληση και την ανεργία, παρά τις θεωρητικές αιτιάσεις περί του αντιθέτου. Ή τουλάχιστον, ο κατώτατος μισθός δεν επηρεάζει την ανεργία όσο άλλες οικονομικές δυνάμεις και άλλες πολιτικές απασχόλησης. Το ύψος του κατώτατου μισθού ως αναλογίας του μέσου μισθού μιας χώρα και το επίπεδο ανεργίας της χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδας, δεν φαίνεται εκ του αποτελέσματος να συνδέονται μεταξύ τους.
Μάλιστα, οι επιστήμονες Κ. Αναγνωστόπουλος, Σ. Γαβρόγλου, Ο. Καμινιώτη και Χ. Παϊδούση, επισημαίνουν ότι περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να επηρεάσει ούτε την ανεργία ούτε την ανταγωνιστικότητα. Αναμένεται να ευνοήσει τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, να περιορίσει την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων από διακρίσεις στην αγορά εργασίας και να επιβραδύνει τον τεχνολογικό και οργανωσιακό εκσυγχρονισμό του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας. Άρα και οι δύο στόχο αποτυγχάνουν...
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2000 - 2011 κυμαινόταν από 31,5% έως 36,6% του μέσου μισθού, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους κατώτατους μισθούς άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη μείωσή του κατά 22% το 2012, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 29,4% του μέσου μισθού, στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Τσεχία.
Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή: capital.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα