ΟΗΕ: «Θέλουμε χρόνο για να τεκμηριώσουμε ποιος φταίει» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΟΗΕ: «Θέλουμε χρόνο για να τεκμηριώσουμε ποιος φταίει»

17:18 | 28/8/13
Πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να διαπιστώσουν ποιες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, δήλωσε την Τετάρτη στη Χάγη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν...

Αναφερόμενος στην επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα και κατά την οποία εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα της Δαμασκού, ο Μπαν δήλωσε πως οι εικόνες από τη σύγκρουση, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο χρόνια, "δεν μοιάζουν με τίποτε απ' ό,τι έχουμε δει στον 21ο αιώνα".

"Είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μια ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα επί του πεδίου για να κάνει ακριβώς αυτό. Μόλις μέρες μετά την επίθεση, έχουν συγκεντρώσει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι.

"Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

"Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές", υπογράμμισε

Στο μεταξύ, στη Συρία, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε την Τετάρτη σε περιοχή που ελέγχουν οι αντιπολιτευόμενοι μαχητές, έξω από τη Δαμασκό, όπως δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, και σύντομα θα αρχίσει μια δεύτερη ημέρα έρευνας των τόπων στους οποίους φέρεται πως πραγματοποιήθηκε η φονική χημική επίθεση.

"Έφθασαν στην πόλη Μαλέιχα και είναι τώρα με τους αντάρτες συνοδούς τους, σύντομα θα κατευθυνθούν σε πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις και θα αρχίσουν τις επιθεωρήσεις τους", δήλωσε ο ακτιβιστής Σαλάμ Μοχάμεντ μιλώντας μέσω Skype.

Το Reuters σημειώνει πως, όσο οι επιθεωρητές παραμένουν στη Συρία, είναι απίθανο να γίνουν δυτικές επιθέσεις, δεδομένου του κινδύνου που θα δημιουργούνταν για την ασφάλεια της ομάδας.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατευθύνθηκαν την Τετάρτη προς έναν από τους τόπους της επίθεσης με χημικά όπλα, η οποία αποδίδεται στο συριακό καθεστώς, αφού διέκοψαν χθες Τρίτη την αποστολή τους για λόγους ασφαλείας, διαπίστωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο φωτογράφος είδε τους επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Δαμασκό, να αναχωρούν με μια αυτοκινητοπομπή έξι οχημάτων του ΟΗΕ. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πού κατευθύνονται.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν και ο σουηδός επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ χαιρέτισαν τους επιθεωρητές στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ερευνούν τη χημική επίθεση που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις 21 Αυγούστου στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ και στην ανατολική Γούτα, δύο ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες στη δυτική και την ανατολική Δαμασκό.

Παρά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή τους, οι επιθεωρητές μετέβησαν τη Δευτέρα στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ όπου πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια "παραγωγική" συλλογή αποδείξεων. Επρόκειτο να συνεχίσουν χθες Τρίτη, όμως η αποστολή τους ανεστάλη για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών