19:22 | 28/8/13
Οι αντάρτες στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έριξαν πυραύλους κατιούσα στο κέντρο της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι το έκαναν σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς...
Τα πυρά αυτά ερρίφθησαν την στιγμή που οριστικοποιούνται οι προετοιμασίες για ένα στρατιωτικό πλήγμα στην Συρία ως απάντηση στην καταγγελθείσα αυτή επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
Οι αντάρτες έριξαν επίσης βλήματα όλμων στο κτίριο των υπηρεσιών πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρχουν θύματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα πυρά αυτά ερρίφθησαν μερικές ώρες μετά την εκτόξευση δύο πυραύλων εδάφους-εδάφους στις συνοικίες Τζόμπαρ, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, όπου μαίνονται μάχες, και Κάνταμ, στα νότια προάστια, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.
"Η Τζόμπαρ βομβαρδίστηκε τα μεσάνυχτα και σφοδρές μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους αντάρτες ξέσπασαν στα περίχωρα αυτής της συνοικίας", διευκρίνισε το Παρατηρητήριο
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, πολλές περιοχές της ανατολικής Γούτα βομβαρδίστηκαν επίσης την αυγή από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σε αυτόν τον τομέα έγινε την περασμένη Τετάρτη η καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα. Επίσης εκεί μετέβησαν σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.
Χθες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Μουάλεμ, προειδοποίησε ότι μια επέμβαση στην Συρία δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία του συριακού στρατού κατά των ανταρτών. "Αν πιστεύουν ότι έτσι θα μπορέσουν να εμποδίσουν την νίκη των ενόπλων δυνάμεών μας, απατώνται", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Δαμασκό.
Τι είπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λάχνταρ Μπραχίμι, εξέφρασε την λύπη του για την χρήση μιας "ουσίας" στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού στην Συρία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε απάντηση στην καταγγελθείσα αυτή επίθεση με χημικά όπλα θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Φαίνεται ότι κάποιου είδους ουσία χρησιμοποιήθηκε, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων, αναμφιβόλως άνω των 100, ορισμένοι μιλούν για 300, άλλοι για 600, ίσως να είναι 1.000, ίσως και άνω των 1.000", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη. "Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι σκανδαλώδες", υπογράμμισε.
"Δηλώνω ότι υπάρχει το πριν την 21η Αυγούστου και το μετά την 21η Αυγούστου. Αν υπάρξει μια στρατιωτική δράση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει έναν αντίκτυπο στην κατάσταση στην Συρία", συνέχισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν μια τέτοια επέμβαση θα ευνοούσε ή όχι "μια πολιτική λύση".
Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει "πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην Συρία: θα υπάρξει μόνον μια πολιτική λύση και όσο πιο γρήγορα εργαστούμε για μια πολιτική λύση τόσο το καλύτερο".
Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της γνωστής ως Γενεύη 2, και σημείωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.
Εξάλλου ερωτηθείς για μια πιθανή δυτική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ο Μπραχίμι απάντησε: "Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο".
"Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές", υπογράμμισε.
Η Ελβετία καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας
Την ίδια ώρα την "έντονη ανησυχία της για την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία" εξέφρασε σήμερα η Ελβετία. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε "τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που κλιμακώθηκαν με την φερόμενη χρήση χημικών όπλων".
Η Ελβετία επανέλαβε την έκκλησή της προς "όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση". Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια "επειγόντως, για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, σύμφωνα με τους ανθρωπιστικούς κανόνες", σημείωσε.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη λύπη του που "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να βρεθεί μια κοινή και επαρκής διεθνής απάντηση απέναντι στην συριακή τραγωδία".
Η Ελβετία υπενθύμισε εξάλλου ότι είχε πάρει την "πρωτοβουλία να ζητήσει την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αποτραπεί να μένουν ατιμώρητα τα σοβαρά εγκλήματα, όποιοι κι αν είναι οι φερόμενοι δράστες τους". Το διάβημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια, έλαβε την υποστήριξη άλλων 57 κρατών και "εξακολουθεί να είναι επίκαιρο".
Τέλος η Ελβετία υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να "προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να συμβάλει σε μια βιώσιμη ειρήνη, που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων".
Σχετικά άρθρα