15:08 | 23/8/13
Από το «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί» του Γιάννη Στουρνάρα μέχρι το «η πρώτη κατοικία των αντικειμενικά αδύναμων να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους» των Αντώνη Σαμαρά-Ευ. Βενιζέλου μεσολάβησε (άλλο) ένα κολασμένο πενθήμερο...
Οι μισοί κυβερνητικοί βουλευτές απασφάλισαν, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ένοιωσαν στον σβέρκο την καυτή ανάσα του ξεσπιτώματος και η θερινή χαλάρωση διαλύθηκε με μιας.
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αντιμετώπισαν ως «Νο 1 καθήκον» την εκτόνωση της έντασης. Κι αυτό έκαναν με τη χθεσινή τους συνάντηση και τις πανομοιότυπες δηλώσεις τους αμέσως μετά.
Και τα επαγγελματικά ακίνητα
Μάλιστα, ενώ δημοσίως περιορίσθηκαν στη δέσμευση για προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάμων, στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτή η προστασία να επεκταθεί και σε επαγγελματικά ακίνητα, δεδομένου ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση.
Με τη δέσμευση, μάλιστα, ότι σ΄ αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Νοέμβριο... παραδέχθηκαν ότι το θέμα των πλειστηριασμών το έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών –παρότι κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν περί του αντιθέτου τις τελευταίες ημέρες.
«Κλείστε το τώρα»
Μαξίμου και Χ.Τρικούπη θέλουν «να κλείσει εδώ» η δημόσια αναφορά στο θέμα. Γι΄αυτό διαβεβαίωσαν ότι «οι δύο αρχηγοί τα βρήκαν, συμφώνησαν, έληξε» με την επισήμανση ότι ο ισχύων νόμος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και, επομένως, θα επανέλθει στο προσκήνιο τον Νοέμβριο.
Περιθώρια για «σιγή ασυρμάτου» ωστόσο δεν υπάρχουν καθώς από χθες άρχισε (και από την αντιπολίτευση) να φουντώνει η συζήτηση... για τον προσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων (πέραν του ύψους των καταθέσεων ή των λοιπών περιουσιακών στοιχείων) που θα εντάξουν τον δανειολήπτη στην κατηγορία των «αδύναμων».
Αυτά τα κριτήρια άλλωστε περιμένουν και οι «αντάρτες» βουλευτές και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, οι οποίοι χθες, μετά τη συνάντηση κορυφής, μίλησαν για... εκεχειρία μέχρι νεωτέρας».
Να σιωπήσει ο Στουρνάρας...
Για να αποφευχθεί τρίτος γύρος ταραχής (σ.σ. ο πρώτος άνοιξε αρχές Ιουλίου από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά), συνεργάτες των δύο αρχηγών σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα για το θέμα».
Θέτοντας έτσι σε μία ιδιότυπη... καραντίνα τον υπουργό Οικονομικών στον οποίον χρεώνουν ατυχή χειρισμό που έριξε αναμμένο σπίρτο σε εύφλεκτο υλικό.
Ο ίδιος, εξερχόμενος χθες του Μαξίμου (σ.σ. μετείχε, με τον Κ. Χατζηδάκη, στη συζήτηση Σαμαρά-Στουρνάρα) απέφυγε κάθε δήλωση.
Οι δηλώσεις κορυφής και το «καρφί»
«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα”, είπε ο κ. Σαμαράς.
“Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος –με την επισήμανση-καρφί προς το οικονομικό επιτελείο: “Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα”.
Γιατί “καρφί”; Διότι ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος αποκάλυψε δια των στελεχών του την Τρίτη πως ενώ ζητήθηκαν στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για το πώς κατανέμονται τα κόκκινα δάνεια σε “ανήμπορους” και “επιτήδειους”, η απάντηση ήταν “δεν υπάρχουν στοιχεία”.
Σταγόνα στον ωκεανό;
Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μάλιστα ανέφεραν στο Capital.gr λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή σύσκεψη κορυφής ότι οι επιτελείς του... συνέλεξαν ένα σημαντικό τμήμα εξ΄αυτών στη βάση των οποίων θα γινόταν η επεξεργασία στο Μαξίμου.
Μετά τη συνάντηση δε, οι ίδιοι υπολόγιζαν τα ακίνητα που οδεύουν σε πλειστηριασμό στα... 5-6.000 σε σύνολο 900.000 στεγαστικών δανείων, εκ των οποίων, πάλι, τα «προβληματικά» δεν υπερβαίνουν τα 100.000.
Μένει να αποδειχθεί ότι μιλάμε πράγματι για σταγόνα στον ωκεανό και, εάν ναι, να απαντηθεί το ερώτημα γιατί προκάλεσε τέτοια πολιτική και κοινωνική ταραχή.
Της Μαρίνας Μάνη
Πηγή: capital.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα