21:26 | 21/8/13
Τρόμαξαν στην κυβέρνηση από τα Ρίχτερ των αντιδράσεων που προμηνύονται από τις νέες φοροεπιδρομές στα ακίνητα και έσπευσαν να βάλουν ξανά στο συρτάρι το «σεισμόσημο», πριν γίνει θρυαλλίδα ανεξέλεγκτων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων...
Η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων, ένα υπαρκτό θέμα σε επίπεδο κυβερνητικών σχεδιασμών και μελετών, κρίθηκε ότι είναι πολιτικά και επικοινωνιακά επικίνδυνο να ανοίξει την ίδια περίοδο κατά την οποία στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων βρίσκονται οι δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα να εισπραχθούν μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έσοδα 4,15 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ παραμένει ανοιχτό το μέτωπο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, αν και αναρμόδιος για το θέμα, με δηλώσεις του στην πρωινή ζώνη του Mega άνοιξε παράθυρο εφαρμογής της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων, «με πάρα πολλή προσοχή, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι πια δεν αντέχουν άλλο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το μεσημέρι, αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις μνημονιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, και ενώ το Διαδίκτυο είχε πάρει φωτιά με τίτλους όπως «επιβεβαίωση Μανιάτη ότι έρχεται το "σεισμόσημο"», ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε σε πυροσβεστική δήλωση, αναφέροντας επί λέξει: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή νέου φόρου ή αλλιώς σεισμόσημου, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση».
Αυτοδιάψευση
Η συγκεκριμένη δήλωση, που χαρακτηρίστηκε ως «αυτοδιάψευση Μανιάτη», έγινε σε κλίμα ενδοκυβερνητικών κραδασμών και έντασης. Στη σύσκεψη του Μαξίμου ο κ. Μανιάτης φέρεται ότι ήρθε αντιμέτωπος με αντίδραση υψηλών τόνων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Μανιάτη να προβεί αμέσως σε διορθωτική δήλωση προκειμένου να μην εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών δελτίο Τύπου διάψευσης του υπουργού Περιβάλλοντος.
Ο κ. Μανιάτης εκτιμάται ότι αυτοπαγιδεύτηκε επικοινωνιακά και μπήκε στα «χωράφια» του κ. Στουρνάρα, προφανώς θεωρώντας ότι με τη συντήρηση του θέματος για την επιβολή του σεισμόσημου, που άνοιξε την περασμένη Κυριακή με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εθνος», εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Μανιάτης, ερωτηθείς για το σεισμόσημο και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά την εφαρμογή του, δήλωσε ότι «είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα με πάρα πολλή προσοχή, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι πια δεν αντέχουν άλλο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναπάθουμε τις ζημιές που πάθαμε στο παρελθόν». Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «θα υπάρξει η ελαχιστότατη επιβάρυνση στους πολίτες».
«Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, δεδομένου, όπως είπε, ότι «είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη». Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας μάλιστα παραγγείλει σχετική μελέτη σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προβλέπουν την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για ζημιές από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά).
Προκρίνεται το μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στα πρότυπα της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη.
Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης και στην αγορά ακινήτου είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώσει τους παθόντες στην περίπτωση μεγάλων καταστροφών. Το θέμα γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές σε εκατοντάδες περιουσίες από τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας της Φθιώτιδας.
Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των ζημιών και να ακολουθήσει ανακοίνωση μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων.
Διαχρονικές οι πιέσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένοι να υπολογίσουν τα κονδύλια που θα πρέπει να εγγραφούν ως κρατική αρωγή για αποκατάσταση παθόντων από φυσικές καταστροφές στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι:
1 Υπάρχουν διαχρονικές πιέσεις συμφερόντων της ασφαλιστικής αγοράς προς την εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων και να δημιουργηθεί μια νέα, τεράστια πίτα εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου, πολλών δισ. ευρώ.
2 Σήμερα υπολογίζεται ότι το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Τα νέα σχέδια προβλέπουν η ασφάλιση των ακινήτων να έχει αποκλειστικά ιδιωτικό χαρακτήρα, ενώ το κόστος της ασφάλισης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε 100 έως 150 ευρώ ανά 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου. Σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, θα καταργηθεί πλήρως η κρατική αρωγή για αποκατάσταση ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες.
3 Η διαρκής επικοινωνιακή αναμόχλευση του σεισμόσημου εξ αντικειμένου λειτουργεί υπέρ της διεύρυνσης της ασφαλιστικής αγοράς, ιδίως όταν γίνεται με φόντο τα άδεια ταμεία του κράτους και τις πληγές που άνοιξε ο Εγκέλαδος στη Φθιώτιδα.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι το θέμα υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων είχε ανοίξει πάλι με δημοσιεύματα τον περασμένο Μάρτιο και είχε κλείσει πάλι με ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: enet.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων