Ανεξάρτητοι βουλευτές κατά Στουρνάρα για τα στοιχεία του πλεονάσματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατά Στουρνάρα για τα στοιχεία του πλεονάσματος

22:35 | 12/9/13
Οξεία επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύουν οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, αμφισβητώντας τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο περί πρωτογενούς πλεονάσματος και ζητώντας να δοθούν απαντήσεις γιατί υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των ανακοινώσεων του οικονομικού επιτελείου και της Τράπεζας της Ελλάδας για το θέμα αυτό...

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή κάνουν λόγο για προσπάθεια «ωραιοποίησης» των δημοσιονομικών στοιχείων και εγείρουν το πολιτικό και ηθικό θέμα  από τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργού και της ΤτΕ.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι την πρωτοβουλία του βουλευτή τη Νέας Μέρας Νίκου Σταυρογιάννη, υπογράφουν οι ανεξάρτητοι Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης.

Κατά την άποψή τους «τα δημοσιονομικά στοιχεία της  περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν την χάλκευση των εθνικολογιστικών μεγεθών και την προσπάθεια της ομάδας Στουρνάρα, να ωραιοποιήσει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αντιφάσεις των στατιστικών στοιχείων μεταξύ Τράπεζας Ελλάδος και Υπουργείου Οικονομικών, είναι καίριας σημασίας και προκαλούν πολλά εύλογα ερωτήματα.


Ειδικότερα:

1) Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει την άνοδο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5,5%, σε αντιδιαστολή με το Υπουργείο Οικονομικών που διαπιστώνει τη μείωση των δαπανών κατά -18%.

2) Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν -6%, ενώ τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 5,6%.

3) Οι τεράστιες αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα και ιδίως στο σκέλος των κρατικών δαπανών, είχε ως ιλαροτραγικό αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Ελλάδος να υποστηρίζει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα -3,2 δις ευρώ, το οποίο μάλιστα ήταν δέκα φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή  περίοδο. Απεναντίας, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ.

4) Η Τράπεζα της Ελλάδος και Υπουργείο Οικονομικών, συμφωνούν ότι το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό. Τα στοιχεία τους όμως διαφέρουν ριζικά. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2012, η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει την διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του προϋπολογισμού από -6,4 σε -9,0 δις ευρώ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το συνολικό έλλειμμα από -12,5 ελαττώθηκε σε -2,4 δις ευρώ.

5) Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 τα πιστωτικά έσοδα υπερέβησαν τα 55 δις €.»


Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές διατυπώνουν την ερώτησή τους ως εξής:

«Επειδή σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους βλέπει πρωτογενές έλλειμμα για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2013 ύψους 1,51 δις.

Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε και για το επόμενο δίμηνο, με αποτέλεσμα ο Κρατικός Προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,21 δις για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος του 2013.

Επειδή αντίθετα με τα στοιχεία του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση βλέπει για το ίδιο διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,91 δις €.


Ερωτάται ο υπουργός

-Αμφισβητεί η κυβέρνηση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος;

-Αμφισβητεί η κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που λειτουργεί στη Βουλή;

-Καθώς από την διάσταση των στοιχείων προκύπτει αναμφισβήτητα «μαγείρεμα» των στοιχείων και δημιουργείται τουλάχιστον ηθικό θέμα για την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τι σκοπεύετε να πράξετε;

-Τελικά, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν η μειώθηκαν;

-Το πρωτογενές έλλειμμα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ήταν ναι η όχι, δέκα φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2012;

-Γιατί τα πιστωτικά έσοδα του Κράτους έφτασαν την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου στο θηριώδες ποσό των 55 δις ευρώ;»

Πηγή: defencenet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών