Αντίθετη η κοινή γνώμη, διστακτικό το Κογκρέσο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αντίθετη η κοινή γνώμη, διστακτικό το Κογκρέσο

09:04 | 11/9/13
Το ποσοστό όσων είναι κατά του πολέμου αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 10%...

Η αντίθεση μιας ολοένα και διευρυνόμενης πλειονότητας Αμερικανών πολιτών σε ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας και η δυσκολία του Μπαράκ Ομπάμα να εξασφαλίσει το πράσινο φως του Κογκρέσου συνέβαλαν καθοριστικά στη διστακτική αποδοχή της ρωσικής πρωτοβουλίας, η οποία ανέστειλε -προσωρινά ή όχι, μένει να αποδειχθεί- την προαναγγελθείσα επίθεση.

Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενοι και τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, το ποσοστό των Αμερικανών που αντιτίθεται στον πόλεμο ανερχόταν τη Δευτέρα σε 64%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, παρά την «επικοινωνιακή καταιγίδα» που έχουν εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του, το ποσοστό των αντιτιθέμενων στον πόλεμο αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 10%, ενώ οι υποστηρικτές του έχουν περιοριστεί γύρω στο 16%.

Ανάλογα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των New York Times και του CBS. Πέραν της αντίθεσης άνω του 60% των πολιτών σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας, οι Αμερικανοί εμφανίζονται σε ποσοστό 72% να αντιτίθενται σε επεμβάσεις με στόχο την ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων στο εξωτερικό, ενώ το 62% των ερωτηθέντων απαντά ότι η χώρα τους δεν θα έπρεπε να αναζητά ηγετικό ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων στο εξωτερικό.

Πολύ δύσκολη διαγράφεται για τον Αμερικανό πρόεδρο και η μάχη για την ψήφο του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τους χθεσινούς υπολογισμούς της Washington Post, μόλις 26 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι έτοιμα να υπερψηφίσουν το σχέδιο που δίνει εξουσιοδότηση για περιορισμένη στρατιωτική εκστρατεία, έναντι 246 βουλευτών που αντιτίθενται και 161 που παραμένουν αναποφάσιστοι. Ακόμη και στη Γερουσία, όπου μέχρι πρότινος εθεωρείτο βέβαιη η υπερψήφιση του σχεδίου, οι σίγουροι, για τον Ομπάμα, ψήφοι έφταναν μόλις τους 25, τα «όχι» είχαν αυξηθεί σε 33, ενώ 42 γερουσιαστές παρέμεναν αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η εν εξελίξει διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας μάλλον δυσκολεύει παρά βοηθά την προσπάθεια του Ομπάμα να πείσει για την αναγκαιότητα προσφυγής στη βία. Ενδεικτική θεωρείται η χθεσινή μεταστροφή Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών με σημαντικό θεσμικό ρόλο και ισχυρή επιρροή, οι οποίοι αρχικά είχαν προσφέρει τη στήριξή τους στα πολεμικά σχέδια του Αμερικανού προέδρου.

Αίφνης, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο απόφασης γιατί δεν διακρίνει «κανένα άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφαλείας» στη Συρία. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν «πολλά αναπάντητα ερωτήματα» ως προς την αμερικανική στρατηγική και ότι τα προτεινόμενα στρατιωτικά πλήγματα θα είχαν μόνο «χαρακτήρα επίδειξης», ενώ η ρωσική πρόταση αξίζει να διερευνηθεί. Από την πλευρά του, ο επίσης Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, αναγνώρισε, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Καπιτώλιο, ότι «ο αμερικανικός λαός δεν υποστηρίζει» τη στρατιωτική επίθεση και κάλεσε τον Ομπάμα να διασαφηνίσει τις θέσεις του στο προεδρικό του διάγγελμα.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διαφαινόμενη απόρριψη του προταθέντος σχεδίου απόφασης από το Κογκρέσο, οκτώ γερουσιαστές ισχυρής επιρροής, προερχόμενοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ετοιμάζονταν να προτείνουν εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τύχει ευρύτερης αποδοχής. Σύμφωνα με τους New York Times, το σχέδιο θα θέτει συγκεκριμένη προθεσμία για την παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου στα Ηνωμένα Eθνη και θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο να προσφύγει στη βία αν η προθεσμία παρέλθει άκαρπη με ευθύνη της Δαμασκού.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών