Επιμένει στο ρόλο χωροφύλακα, παρά τις αντιδράσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Επιμένει στο ρόλο χωροφύλακα, παρά τις αντιδράσεις

20:23 | 11/9/13
Πριν από το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό (4 π.μ. ξημερώματα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στο MSNBC ότι «η πρόταση της Ρωσίας είναι μία θετική εξέλιξη και το εκλαμβάνουμε ως μία συνέπεια της πίεσης που έχουμε ασκήσει στη Συρία», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει πρώτα να επαληθεύσει εάν η Συρία σοβαρολογεί, ενώ τόνισε ότι ο Ομπάμα θα επισκεπτόταν χθες το Καπιτώλιο, προκειμένου να ζητήσει από αναποφάσιστους βουλευτές και γερουσιαστές να επιτρέψουν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στη Συρία.

Αναβολή

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία, ως εκ τούτου, πήρε μετάθεση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της Μόσχας.

Στη διάρκεια έξι συνεντεύξεών του σε ισάριθμα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι είναι έτοιμος να «εξετάσει» το ρωσικό σχέδιο, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η «στρατιωτική πίεση» στο καθεστώς Ασαντ. «Αν μπορούμε να λύσουμε αυτή την ιστορία με διπλωματικό τρόπο» είναι σαφώς προτιμότερο, είπε, αλλά αναγνώρισε ότι η ρωσική πρόταση θα έχει αρκετές δυσκολίες για να υλοποιηθεί.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με πρωτοβουλία της γαλλικής διπλωματίας, συζητήθηκε αργά χθες βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης πέντε σημείων. Στο ψήφισμα καταδικάζεται η χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, τίθεται ευθέως ως αίτημα η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, απειλώντας με τη χρήση βίας το καθεστώς Ασαντ σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεών του (βάσει του άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη) και προβλέπεται η παραπομπή σε διεθνές δικαστήριο των υπευθύνων της χημικής επίθεσης στα περίχωρα της Δαμασκού. Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.


«Μπλόφες»

Στη δεξαμενή σκέψης Stratfor, που εκφράζει το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, ο αναλυτής Τζορτζ Φρίντμαν εκτίμησε ότι πρόκειται για «εκατέρωθεν επικίνδυνες μπλόφες», ενώ οι μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ εμφανίστηκαν διχασμένες για την πρόταση της Μόσχας. Σε κύριο άρθρο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έγραψαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν αυτήν την ενδεχόμενη λύση, γιατί αυτή η διπλωματική πρόταση μπορεί να δημιουργήσει έναν ευρύτερο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Ασαντ και των ανταρτών για μια πολιτική διευθέτηση, μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν η «Ουάσιγκτον Ποστ» και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», υποστηρίζοντας ότι μόνο μια αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ θα αυξήσει την πίεση προς το καθεστώς Ασαντ να συμμορφωθεί με τη ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων στη Συρία.

Πάντως, οι χειρισμοί του Αμερικανού προέδρου στο θέμα της Συρίας προκαλούν έντονο προβληματισμό και μεγάλη δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη. Σε νέα δημοσκόπηση του CNN αποτυπώνεται ότι μόνο 4 στους 10 πολίτες εγκρίνουν τους χειρισμούς Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μόνο το 31% εγκρίνει τους χειρισμούς του στο θέμα της Συρίας, ενώ μόνο 1 στους 5 Αμερικανούς δήλωσε ότι «καταλαβαίνει» τη στρατηγική του στο ίδιο θέμα.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα (45%) εξαιτίας μια πλειοψηφικής αντιπολεμικής στάσης της αμερικανικής κοινωνίας που σε ποσοστό 68% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να είναι ο χωροφύλακας του κόσμου».

**Η Κίνηση Πολιτών Αρδην διοργανώνει την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 20.00 εκδήλωση με θέμα «Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και η απόκρουσή της». Για το θέμα θα μιλήσουν οι: Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας - Κ.Π. Αρδην, Σταύρος Λυγερός, συγγραφέας - δημοσιογράφος, Ιμπραεμ Μουσλέμ, μέλος του Π.Γ. του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης για την Ευρώπη, ο Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής της «Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη στη Συρία» και ο Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Συντονίζει ο Σταύρος Χριστακόπουλος, διευθυντής σύνταξης της εφ. «Ποντίκι». Στο χώρο του Αρδην, Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, στην πλατεία Συντάγματος.

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών