G20: Διχασμένοι στο συριακό αλλά συμφωνίες στα οικονομικά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

G20: Διχασμένοι στο συριακό αλλά συμφωνίες στα οικονομικά

15:19 | 7/9/13
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

"Παρέλαση" πολεμικών σκαφών

«Παρέλαση» πολεμικών σκαφών, ακόμα κι από το εμπορικό λιμάνι της Σούδας, χθες και σήμερα προκαλεί την αναστάτωση σε κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα πάντως με τις Λιμενικές Αρχές, οι επισκέψεις των πλοίων είναι εθιμοτυπικές και δεν συνδέονται με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά σ’ όλο το μήκος και πλάτος του εμπορικού λιμανιού.

Χθες αναγνώστες της εφημερίδα «Χανιώτικα ΝΕΑ» μας ενημέρωσαν για την παρουσία μεγάλου πολεμικού σκάφους με σημαία Μ. Βρετανίας, στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού, δίπλα ακριβώς στον χώρο των κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, δήλωναν την έντονη ανησυχία τους καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά και ειδικά χθες το απόγευμα πραγματοποιούνταν εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο πλοίο.

«Είναι δυνατόν, πολεμικό σκάφος παρόμοιου μεγέθους, που σίγουρα έχει πυρομαχικά και μεταφέρει πυραύλους και βόμβες, να φορτώνει και να ξεφορτώνει στο εμπορικό λιμάνι; Πρώτη φορά έρχονται σκάφη τέτοιου μεγέθους. Συνήθως πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά», ανέφερε αναγνώστης της εφημερίδας, εκφράζοντας την ανησυχία και τους προβληματισμούς του για την παρουσία του σκάφους.

Πρώην εργαζόμενος στον Ναύσταθμο Κρήτης επισήμανε πως ακόμα και μέσα στον χώρο της Ναυτικής Βάσης δεν επιτρέπονταν η παρουσία σκαφών φορτωμένων με πυρομαχικά και πως όλες αυτές οι δραστηριότητες - στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- πραγματοποιούνταν στις Ναυτικές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Βάσης.
Υπάρχουν πληροφορίες πως σήμερα αναμένονται άλλα 3 πολεμικά σκάφη που και αυτά θα δέσουν στην περιοχή του εμπορικού λιμένα.


ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 

Τα 'ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ' επικοινώνησαν με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων και το Κεντρικό Λιμεναρχείο προκειμένου να δοθεί μια επίσημη απάντηση στις καταγγελίες των κατοίκων. Από το Λιμενικό Ταμείο αναφέρθηκε πως την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει το Λιμεναρχείο. Ο λιμενάρχης κ. Α. Δασκαλάκης υποστήριξε πως δεν γίνεται φορτοεκφόρτωση οπλισμού ή πυρομαχικών και ότι η παρουσία των πολεμικών σκαφών εντάσσεται στις εθιμοτυπικές επισκέψεις που κάνουν συχνά στη Σούδα.

Σε ερώτηση για τους λόγους που τα πλοία δένουν στο εμπορικό λιμάνι και για ενδεχόμενους κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα και τις δραστηριότητες του λιμανιού από την παρουσία τους, ο κ. Δασκαλάκης απάντησε πως με βάση τους κανονισμούς τα πολεμικά πλοία μπορούν να δέσουν και σ’ αυτό το τμήμα του λιμανιού και η παρουσία τους δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
Για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τον αποκλεισμό ενός τμήματος της λιμενικής ζώνης σημείωσε πως είναι μέτρα που παίρνονται κάθε φορά.


ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ 

Το πλοίο στο λιμάνι της Σούδας είναι το αμφίβιο μεταφορικό του βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού HMS Albion. Μεταφέρει πεζοναύτες και άρματα μάχης, ενώ υποστηρίζει και επιχειρήσεις ελικοπτέρων για αεροαποβάσεις. Από το 2001 που έχει τεθεί σε υπηρεσία έχει βρεθεί σε δεκάδες σημεία του πλανήτη υποστηρίζοντας τα βρετανικά συμφέροντα. Σημειώνεται πάντως ότι με βάση την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν προβλέπεται συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στις επιχειρήσεις σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.

Του Κώστα Μπετινάκη
Πηγή : ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον από τη σύνοδο G20, χωρίς να έχει κερδίσει κάποιον νέο υποστηρικτή της απόφασής του να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Τώρα έχει να αντιμετωπίσει μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων, προκειμένου να πείσει την πλειοψηφία του Κογκρέσου να στηρίξει την απόφασή του αυτή.

Η συνάντηση των G20 θα ισοδυναμούσε με φιάσκο, εάν δεν σημειώνονταν κάποια θετικά αποτελέσματα στην οικονομική ατζέντα της συνόδου. Για τη Συρία επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Και το ερώτημα παρέμεινε χωρίς απάντηση: Πολιτική λύση ή στρατιωτική επέμβαση;

Η 8η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη των 20 αποκαλούμενων πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη αποκάλυψε και τα όρια στις δυνατότητες παρέμβασης του θεσμού σε προβλήματα διεθνούς πολιτικής. Παραμένει έτσι η αμφιβολία αν ο θεσμός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε υπολογίσιμο παράγοντα επίλυσης κρίσεων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, επέμεινε στην ομιλία της την Παρασκευή ότι «στη διεθνή κοινότητα να υπάρχει η ευρύτερη συμφωνία πως απαιτείται πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης (στη Συρία)». Και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες όπως «η Κίνα και η Ρωσία θα συνεισφέρουν στην δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η σύνοδος Geneva II».

Ο Rώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου, επανέλαβε την άποψη ότι «η χρήση χημικών μπορεί να ήταν προβοκάτσι από τους αντιπάλους του Άσαντ» και πρόσθεσε πως «συζήτησε για το θέμα» στη συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο Ομπάμα.


«Εξαιρετικά απαραίτητη» η επέμβαση

Ο ένας κατά της επέμβασης, ο άλλος υπέρ: Βλάντιμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ Βλαντίμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ

Η σύνοδος της «τελευταίας ευκαιρίας» για το Συριακό, όπως χαρακτηρίστηκε, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες. Οι 20 αρχηγοί κρατών αναχώρησαν από το εντυπωσιακό ανάκτορο του Κωνσταντίνου διχασμένοι, χωρίς να έχουν συμφωνήσει τι είναι το καλύτερο για την περίπτωση της Συρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, είπε πως είδε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην σύνοδο, συμφωνούν με την δική του άποψη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η πλειονότητα τάχθηκε υπέρ της επέμβασης θεωρώντας την «εξαιρετικά απαραίτητη», όπως υποστήριξε στη συνέντευξη τύπου.

Αλλά. ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι θέσεις του ενισχύονται από την άρνηση των περισσότερων να συναινέσουν σε στρατιωτικό πλήγμα. «Όσοι επιθυμούν βομβαρδισμούς είναι μειονότητα» είπε ο Πούτιν αναφέροντας τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Τελικά η συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν έγινε χωρίς να υπάρξει προσέγγιση, όπως είπε ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες κρύβουν τις αντιρρήσεις τους στο ενδεχόμενο στρατιωτικού χτυπήματος πίσω από το επιχείρημα ότι χρειάζεται προηγούμενη εντολή από τον ΟΗΕ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα δώσουν ποτέ το πράσινο φως η Ρωσία και η Κίνα.


Ασαφές το σχέδιο δράσης για ανάπτυξη

Στην οικονομική πτυχή της συνάντησης, οι 20 κατάφεραν μετά από πολλές προσπάθειες να καταρτίσουν χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση των λεγόμενων σκιωδών τραπεζών. Όμως, δεν μπορεί να γίνει βέβαια λόγος για τεράστια επιτυχία της συνόδου, επειδή το σχέδιο δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ασαφές. Ως επιτυχημένα χαρακτηρίζονται τα σχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που εντείνουν τις πιέσεις σε φορολογικούς παραδείσους και σε επιχειρήσεις που μεταφέρουν σε αυτούς τα κέρδη τους. «Η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, εάν η οικογένεια των 20 είναι σε θέση να δρα ως παράγων διασφάλισης της ειρήνης σε παγκόσμιες κρίσεις. Μπορεί να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης, αλλά εμφανίζεται βαθιά διαιρεμένος σε μικρότερες ομάδες, όπως των G8, των Ευρωπαίων ή των χωρών BRICS.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών