Η απάντηση της Αθήνας στην τρόικα για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η απάντηση της Αθήνας στην τρόικα για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ

16:08 | 7/9/13
Νέα σχέδια για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ αποστέλλει τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην τρόικα, με στόχο να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο του λουκέτου, που επιμένουν να διατηρούν ζωντανό οι εκπρόσωποι των δανειστών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Τα νέα σχέδια επιχειρούν να απαντήσουν στις βασικές ενστάσεις που διατύπωνε η τρόικα επί των αρχικών προτάσεων της κυβέρνησης.


Συγκεκριμένα:

1. ΛΑΡΚΟ:

Η τρόικα εντόπιζε δύο βασικά προβλήματα. Πρώτον, ότι η επιχείρηση έχει πλεονάζον προσωπικό. Δεύτερον, ότι η δομή των δύο διαγωνισμών (ένας για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και ένας άλλος για την πώληση των ορυχείων) ήταν τέτοια που η νέα ΛΑΡΚΟ θα εθεωρείτο διάδοχος της παλιάς, με συνέπεια να «φορτωθεί» τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ως προς το πρώτο σημείο, στο βελτιωμένο σχέδιο η κυβέρνηση εξετάζει να περιλάβει τη μείωση του προσωπικού κατά 20%, χωρίς μείωση αποδοχών για τους υπόλοιπους.

Υποψήφιοι προς αποχώρηση θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και εργαζόμενοι σε μικρά περιφερειακά ορυχεία. Εναλλακτικά, εξετάζεται η οριζόντια μείωση αποδοχών για όλους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει την ελάχιστη συναίνεση των εργαζόμενων -πρωτίστως αυτών που απασχολούνται στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα βασικά ορυχεία- ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της υψικαμίνου. Εάν συμβεί αυτό, θα απαιτηθεί ένα 6μηνο για την επαναλειτουργία της και μεγάλο κόστος που ουσιαστικά απαξιώνει την επιχείρηση και ματαιώνει την προσπάθεια αποκρατικοποίησής της.

Ως προς το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει η τρόικα, οι σύμβουλοι του Δημοσίου διαφοροποιούν τους όρους διεξαγωγής των δύο διαγωνισμών, ώστε να είναι πιο ανεξάρτητοι μεταξύ τους, αλλά και πάλι αφήνουν ως option αυτός που θα αποκτήσει το εργοστάσιο να έχει ένα προβάδισμα και για την απόκτηση των ορυχείων. Κι αυτό το κάνουν γιατί κανένας επενδυτής δεν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει το εργοστάσιο χωρίς τα ορυχεία. Τέλος, θα επισημανθεί στην τρόικα ότι για τη ΛΑΡΚΟ υπάρχει δεδηλωμένο στο ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφέρον από την Κουνίκο ...


2. ΕΑΣ: Επί των αρχικών σχεδίων η τρόικα διατύπωνε δύο ενστάσεις:

α) Ότι απαιτούνται 144 εκατ. ευρώ πρόσθετων ενισχύσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων και ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για να μειωθεί το προσωπικό από τα 850 στα 341 άτομα.

β) Ότι οι προβλέψεις για τα μελλοντικά έσοδα και κυρίως αυτά από εξαγωγές δεν είναι ρεαλιστικές.

Ως προς το πρώτο, στο νέο σχέδιο προβλέπονται μικρότερα μπόνους για όσους αποχωρήσουν, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος της εθελουσίας εξόδου. Επίσης, οι σύμβουλοι παρουσίασαν νέα στοιχεία που βελτιώνουν την εικόνα του ισολογισμού της εταιρείας και μειώνουν περαιτέρω το απαιτούμενο ποσό για την ενίσχυση της εταιρείας. Ως προς τον αριθμό των εργαζομένων και τα εργοστάσια που θα απομείνουν (δύο από τα πέντε) δεν υπάρχει καμία αλλαγή.


3. ΕΛΒΟ:

Για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το βασικό της πρόβλημα είναι πως δεν έχει νέες παραγγελίες, που να εξασφαλίσουν την επιβίωσή της στο μέλλον. Επίσης, καθυστέρησε δραματικά η εκπόνηση ενός στοιχειωδώς αξιοπρεπούς σχεδίου.

Η κυβέρνηση επί της ουσίας πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η ΕΛΒΟ με 27,5 εκατ. ευρώ για να λειτουργεί έως ότου ολοκληρώσει κάποιες παραγγελίες που έχει, με την ελπίδα ότι στο μεταξύ θα βρεθεί επενδυτής ή θα προκύψουν νέες παραγγελίες. Η τρόικα λέει περίπου ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι πιθανό και αφού ούτως ή άλλως θα κλείσει, ας κλείσει τώρα, ώστε το κόστος να περιοριστεί στα 13 εκατ. ευρώ.

Ελλείψει ισχυρότερων επιχειρημάτων, η κυβέρνηση θα προτείνει, όπως και για τις άλλες, να εφαρμοστούν τα σχέδια που προτείνει δοκιμαστικά για ένα διάστημα, π.χ. μέχρι το τέλος του 2014 και εάν διαπιστωθεί ότι δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις να εξετάσουν και το ενδεχόμενο του λουκέτου.

Πηγή: Καθημερινή - Χρύσα Λιάγγου

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών