11:34 | 5/9/13
Η Ουάσινγκτον "χτίζει ένα διεθνή συνασπισμό" για ενδεχόμενες επιθέσεις κατά της Συρίας...
Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, ξεκινούν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G-20 στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας σήμερα Πέμπτη, με βασικό στόχο στην ατζέντα των συζητήσεων, την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομία.
Όμως το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου, παρότι δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, είναι η κρίση στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε, όπως έχει πει, να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Συρίας και αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, θα υποδεχτεί τους 20 ηγέτες στο ιστορικό σημείο Στρέλνα, με θέα στον κόλπο της Φινλανδίας.
Κέρι: Χτίζουμε ένα συνασπισμό εναντίον του Άσαντ
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε χθες ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν ένα διεθνή συνασπισμό για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας, κυρίως με τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες.
«Χτίζουμε ένα συνασπισμό με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου» υπογράμμισε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου υπεραμύνθηκε των επιθέσεων κατά της Δαμασκού «για να τιμωρηθεί το καθεστώς για τη σφαγή με τα χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου».
«Χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για δράση» , πρόσθεσε ο υπουργός, επικαλούμενος τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ, την Τουρκία και τη Γαλλία, ο οποίος επέμεινε ότι το Παρίσι θέλησε το ίδιο να συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον για μια πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.
Ο Κέρι επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα του δε θα στείλει χερσαίες δυνάμεις και δε θα εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με περίπου 100 χώρες, οι 57 από τις οποίες αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων.
«Ορισμένες από τις χώρες αυτές ζήτησαν να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση» τόνισε ο Κέρι επικαλούμενος ακόμα την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τη Γαλλία.
Ο Κέρι είπε ακόμα ότι αραβικές χώρες προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν οικονομικά μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός 'Αμυνας Τσακ Χέιγκελ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι έχουν προμηθεύσει με χημικά όπλα τους Σύρους, αλλά δεν διευκρίνισε εάν αναφερόταν στην εποχή της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1970.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο για τον Κέρι. Ότι «οι τρεις κύριοι υποστηρικτές του 'Ασαντ είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Ρωσία και ότι προκαλεί φρίκη στον υπόλοιπο κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία»..
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Η τοποθεσία της Συνόδου έξω από την Αγία Πετρούπολη, επιλέχτηκε σύμφωνα με τους όρους της ύψιστης ασφάλειας των 20 ηγετών, που θα είναι προφανώς απομονωμένοι από το ευρύ κοινό και τις πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Αν και διαδηλώσεις κατά διεθνών συνόδων, που συχνά φιλοξενεί η Ρωσία, είναι πολύ λιγότερες στη χώρα αυτή, από ότι στα δυτικά κράτη, εν τούτοις το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τη συνάντηση.
Μεταξύ αυτών είναι και η σχεδόν πλήρης απενεργοποίηση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στη Ρωσία.
Η συνάντηση είναι η πρώτη που θα έχουν οι G-20 μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και η οποία πιθανώς δεν θα διακατέχεται, από την αναγκαιότητα της επείγουσας λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης. Αντ 'αυτού, οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.
Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Πηγή: epikaira.gr
Σχετικά άρθρα