Ψέμα η απαίτηση της τρόικας για κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ χωρίς αποζημιώσεις - Όλο το mail της τρόικας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ψέμα η απαίτηση της τρόικας για κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ χωρίς αποζημιώσεις - Όλο το mail της τρόικας

11:02 | 5/9/13
Ελάτε να διαπραγματευθούμε τα λουκέτα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ καλεί την κυβέρνηση στις τρεις τελευταίες γραμμές του επίμαχου mail η Κομισιόν...

Μετά το επίμαχο mail της τρόικας, που προτείνει και δεν απαιτεί, όπως αφέθηκε εσκεμμένα(;) να εννοηθεί, το κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, και της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, με επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να πείσει την τρόικα να μην επιμείνει στο κλείσιμο των εταιρειών.

Oπως προκύπτει από την απάντηση μέσω e-mail του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ματίας Μορς, η τρόικα αμφισβητεί την αξιοπιστία των σχεδίων της ελληνικής πλευράς για εκκαθάριση εν λειτουργία, καθώς θεωρεί ότι δεν εξασφαλίζουν την εξυγίανση και την πώλησή τους σε ιδιώτες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει.

Έτσι, ζητεί να παραμείνει ως εναλλακτική το κλείσιμο των επιχειρήσεων, με διαφορετική ένταση όμως για την κάθε μία.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε ήδη απάντηση στο email όπου περιγράφονται με αριθμούς και επιχειρήματα οι θέσεις της ελληνικής πλευράς. «Η κυβέρνηση δίνει μάχη να πείσει την τρόικα είναι ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος 5 ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο από ό,τι η πτώχευση» δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας.

«Πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνουν στο «Βήμα» ότι οι διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι ζητήθηκαν απολύσεις χωρίς αποζημίωση στο επίμαχο email του κ. Μορς.

Επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι «το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να βρεθεί μια λύση που δεν θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό».

H επίμαχη αναφορά στο email του Ματίας Μορς αναφέρει ότι κάθε σχέδιο εκκαθάρισης «δεν θα πρέπει να έχει ως όρο αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν τις νόμιμες απαιτήσεις ή μια επαναπρόσληψη του προσωπικού».


Συγκεκριμένα:

Για τα ΕΑΣ η τρόικα σημειώνει πως το σχέδιο θα έχει επιπλέον κόστος 144 εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους, καθώς περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, ο κ. Μορς σημειώνει ότι το σχέδιο δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση και πως η εταιρεία θα έπρεπε να ρευστοποιηθεί. Εάν η ελληνική πλευρά επικαλείται λόγους εθνικής άμυνας για τη διατήρηση της εταιρείας, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερη και η δραστηριότητά της να εξαντλείται στις παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΕΑΣ προέβλεπε την παραμονή 350 περίπου εργαζομένων στο νέο σχήμα και έσοδα από εξαγωγές 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τρόικα δεν θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτύχει τέτοιες εξαγωγές, άρα τα ΕΑΣ θα πρέπει να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η Καθημερινή, στο νέο σχέδιο που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, μειώνεται το κόστος της εθελουσίας εξόδου και αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω τα έσοδα από εξαγωγές και το προσωπικό.

Για τη ΛΑΡΚΟ η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις ως προς τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση να διενεργήσει τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης. Κατ’ αρχάς διαφωνεί με το να τεθεί όρος στους υποψήφιους επενδυτές για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς θεωρεί πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι αν και γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, οι όροι είναι τέτοιοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενιαία πώληση και συνεπώς ο νέος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει να επιστρέψει στο Δημόσιο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Για την ΕΛΒΟ, η τρόικα είναι πιο κατηγορηματική. Θεωρεί ότι το κόστος της εκκαθάρισης εν λειτουργία είναι υψηλότερο από το άμεσο λουκέτο, ενώ η εκτίμηση ότι στο μέλλον η εταιρεία θα έχει νέα συμβόλαια δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται τη βιωσιμότητά της.

Εν κατακλείδι, η τρόικα λέει σαφώς πως η πτώχευση της εταιρείας είναι η πιο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση.

Από την απάντηση της τρόικας φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη. Η τρόικα επί της ουσίας θεωρεί ότι η ΕΛΒΟ δεν έχει πιθανότητες εξυγίανσης και τα ΕΑΣ μπορούν να διασωθούν μόνον ως ένα πολύ μικρό σχήμα, που θα επιβιώσει την επόμενη πενταετία με τις παραγγελίες του υπουργείου Άμυνας, ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η διάδοχη εταιρεία να μην επιβαρυνθεί με τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις της παλαιάς. Αλλιώς δεν μπορεί να επιβιώσει. Καθοριστικός παράγοντας για τη στάση της τρόικας είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει απολέσει την αξιοπιστία της στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Αν και το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, η Αθήνα απέφευγε να το αντιμετωπίσει, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.


Όλο το επίμαχο mail του Ματιάς Μορς

«Παρακαλώ δείτε την λεπτομερή αντίδραση της πλευράς και το συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν είναι κατά την άποψή μας βιώσιμα ή ρεαλιστικά και δεν διασφαλίζουν μία διατηρήσιμη λύση από οικονομικής άποψης και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και τις κρατικές ενισχύσεις».

Με την φράση αυτή ξεκινάει το e-mail της τρόικας, με το οποίο ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσει σε κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Το συγκεκριμένο e-mail είχε αποδέκτη τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ενώ στο τέλος η υπογραφή ήταν του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Μ. Μορς.


«Κατά την γνώμη μας» συνεχίζει ο κ. Μορς, που διευκρινίζει ότι μιλά εκ μέρους και τόσο του κ. Π. Τομσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και του κ. Κ. Μαζουχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «η επιλογή του κλεισίματος/ρευστοποίησης θα πρέπει να εξετασθεί για όλες τις επιχειρήσεις».


Αμέσως μετά, ο κ. Μορς προχωράει στις παρατηρήσεις της τρόικας για το σχέδιο κάθε εταιρείας:


ΛΑΡΚΟ

H τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πωλήσει την εταιρεία και να περιμένει ότι ο αγοραστής θα αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πωλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις Αγίου Ιωάννη/Λάρυμνας και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ.


ΕΑΣ

Η τρόικα θέτει το ερώτημα εάν με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι λογικό – από οικονομικής απόψεως – να παραμείνει η εταιρεία ανοικτή ή να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση.


ΕΛΒΟ

Ο κ. Μορς υποστηρίζει ότι η περισσότερο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση κατά την τρόικα για την επιχείρηση είναι πως θα πρέπει να πτωχεύσει αμέσως.


Μέτα από όλα αυτά ο κ. Μορς καταλήγει ότι «αναμένει να λάβει τη νέα βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων αναδιάρθρωσης/εκκαθάρισης των τριών επιχειρήσεων, στα οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια/προτάσεις μας».

Πηγή: epikaira.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών