Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο χαιρετίζουν τη συμφωνία για Συρία - Ομπάμα: Παραμένει η στρατιωτική επιλογή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο χαιρετίζουν τη συμφωνία για Συρία - Ομπάμα: Παραμένει η στρατιωτική επιλογή

19:14 | 14/9/13
Τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας χαιρέτησαν το Σάββατο η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να προειδοποιεί νωρίτερα πως το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης παραμένει ζωντανό, μολονότι είναι διατεθειμένος να δώσει στη διπλωματία μία ευκαιρία...

«Δεν πρόκειται απλώς να αρκεστούμε στο λόγο της Ρωσίας και του Άσαντ [...] και δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο [αφοπλισμού] αναδύθηκε μονάχα με μία αξιόπιστη απειλή για στρατιωτική δράση από την πλευρά των ΗΠΑ, θα διατηρήσουμε την στρατιωτική μας στάση στην περιοχή για να διατηρήσουμε την πίεση στο καθεστώς Άσαντ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού διαγγέλματός του.

Τη δυνατότητα του προέδρου Ομπάμα να διατάξει στρατιωτική επέμβαση υπογράμμισε νωρίτερα, κατά την ανακοίνωση της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε παρά ταύτα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μαν Κι-μουν, ο οποίος χαιρέτησε μεν τη συμφωνία αλλά τόνισε μέσω εκπρόσωπού του ότι «μία ειρήνη διαρκείας [...] μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του κ. Μπαν σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα στηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι Σύροι.


Χαιρετίζουν Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη χαιρέτισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Μίλησα με τον υπουργό [Τζον Κέρι]. Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της», διεμήνυσε μέσω twitter ο κ. Χέιγκ.

Για «σημαντική πρόοδο» έκανε λόγο ο γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας όμως το Παρίσι περιμένει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα και το Βερολίνο, με το γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε να δηλώνει ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν «σημαντικά» ύστερα από τη συμφωνία.

«Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών