Πάνω από 110.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πάνω από 110.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου

18:37 | 1/9/13
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τα θύματα του συριακού εμφυλίου έως την 31η Αυγούστου ανέρχονται σε τουλάχιστον 110.000 (αντίστοιχο αριθμό θυμάτων εκτιμά και ο ΟΗΕ)...

Το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως έχει λάβει την απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ζήτησε ωστόσο την έγκριση από το Κογκρέσο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου. Η συριακή αντιπολίτευση δηλώνει απογοητευμένη για την απόφαση του Ομπάμα που έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επέμβαση, ενώ η συριακή κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε «διστακτικός και σε σύγχυση».

Την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωση με έδρα το Λονδίνο φιλικά προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 110.371 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ,η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο, ως τις 31 Αυγούστου.

Όπως ανέφερε μεταξύ των θυμάτων είναι 40.146 πολίτες, 21.850 αντάρτες και 45.478 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουνίου το Συριακό Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει πως ο αριθμός των θυμάτων ήταν 100.191 νεκρούς. Αντίστοιχος είναι και ο αριθμός που δίνει ο ΟΗΕ, ο οποίος σε τελευταίες αναφορές έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, μεταξύ των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 3.905 γυναίκες και 5.833 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Μεταξύ των αντικαθεστωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 15.992 Σύροι αντάρτες, 3.730 ξένοι μαχητές, στην πλειοψηφία τους τζιχαντιστές και 2.128 λιποτάκτες. Οι δυνάμεις του καθεστώτος υποστηρίζονται από πολιτοφυλακές που έχουν χάσει 17.824 μέλη και από μαχητές της Χεζμπολάχ, 171 από τους οποίους σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει επίσης λόγο για 2.726 μη ταυτοποιημένα πτώματα και επίσης αναφέρει ότι παραμένει άγνωστη η τύχη 9.000 κρατουμένων και 3.500 στρατιωτών που έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες.

Εν τω μεταξύ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούσαν τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποχώρησαν το Σάββατο από τη Δαμασκό έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά τους. Όπως ανακοινώθηκε η ανάλυση των δειγμάτων ώστε να παρουσιαστεί το πόρισμα θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το Σάββατο δήλωσε πεπεισμένος πως το καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κάνοντας λόγο για «τη χειρότερη επίθεση με χημικά του 21ου αιώνα» και ανακοίνωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για στρατιωτική επέμβαση «περιορισμένης κλίμακας» στη Συρία ακόμα και εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Ωστόσο ζήτησε την έγκριση από το Κογκρέσο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για το ζήτημα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε «απογοητευμένη» από την καθυστέρηση που προκύπτει λόγω αυτής της απόφασης του Ομπάμα, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί εκτιμούν πως «το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τελικά την στρατιωτική επέμβαση. Σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη καλεί τα μέλη του Κογκρέσου «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του Άσαντ».

«Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Άσαντ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση και συνεχίζει: «Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος, τα μέλη του οποίου συνεδριάζουν την Κυριακή για τη Συρία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση «πρόκειται να προσφέρει μία σθεναρή στήριξη σε ένα αεροπορικό πλήγμα». Επίσης κι η «θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Η Ουάσιγκτον έχει ανάγκη από μία τέτοια υποστήριξη», πρόσθεσε.

«Ο Συνασπισμός θα πραγματοποιήσει επαφές με τις αραβικές χώρες και την Τουρκία ώστε αυτές να συντονίσουν κατά τον μέγιστο βαθμό τη στάση τους με αυτή των ΗΠΑ. Θα προσπαθήσουμε να σπρώξουμε αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επιχείρηση που θα ανακουφίσει αφάνταστα τα δεινά του συριακού λαού», κατέληξε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ επανέλαβε την Κυριακή πως η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή. «Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ».

Μάλιστα ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ δήλωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «διστακτικός και σε σύγχυση», ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη γαλλική κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν φανερά διστακτικός, απογοητευμένος και σε σύγχυση κατά τη χθεσινή ομιλία του. Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη επίθεση», δήλωσε ο Μοκτάντ και πρόσθεσε: «Οι γάλλοι πολιτικοί παραπλάνησαν το γαλλικό λαό και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο.

Παραποίησαν τα γεγονότα και υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα». Σημειώνεται πως φιλοκαθεστωτικά συριακά μέσα παρουσιάζουν ως «οπισθοχώρηση» την απόφαση του Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν επιτεθεί στη Συρία.

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών