Περισσότεροι από 100.000 βάδισαν στην Βαρσοβία κατά της κυβέρνησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Περισσότεροι από 100.000 βάδισαν στην Βαρσοβία κατά της κυβέρνησης

19:51 | 14/9/13
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βάδισαν το Σάββατο στους δρόμους της Βαρσοβίας, στην Πολωνία, ολοκληρώνοντας ένα τετραήμερο μαζικών κινητοποιήσεων κατά της οικονομικής και εργασιακής πολιτικής που ακολουθεί η ασταθής πλέον κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ...

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους, μέλη εργατικών συνδικάτων, συνέρευσαν στην πολωνική κυβέρνηση από ολόκληρη τη χώρα, προειδοποιώντας πως εάν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν θα προκηρύξουν πανεργατική απεργία.

Βασική πηγή δυσαρέσκειας των διαδηλωτών είναι η πρόσφατη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ζωής, από 65 που ήταν για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες.

Παράλληλα, οι διαδηλωτές ζήτησαν αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, υψηλότερο κατώτατο μισθό και καλύτερη εργασιακή ασφάλεια, ιδιαίτερα για τους νέους, σε μία χώρα όπου η ανεργία ανέρχεται στο 13% και πολλές επιχειρήσεις πλέον προσφέρουν βραχυπρόθεσμες συμβάσεις δίχως ασφαλιστική κάλυψη.

Ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός στην Πολωνία υπολογίζεται περίπου στα 865 ευρώ, και συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καταδεικνύει το πολύ χαμηλό επίπεδο αποδοχής της κυβέρνησης Τασκ, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και αντιδημοφιλών εργασιακών μέτρων, που έχουν χαλαρώσει τη διάρκεια της εβδομάδας και της ημέρας εργασίας.

Πέραν των πιέσεων που δέχεται από τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση Τασκ αντιμετωπίζει και τη συρρίκνωση της πλειοψηφίας της στη Βουλή. Τρεις συμπολιτευόμενοι βουλευτές αποσχίστηκαν από την κυβερνητική ομάδα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μειώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία σε 232 από τις 460 έδρες της Βουλής.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών