Πιθανή σύλληψη νεοναζί βουλευτών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πιθανή σύλληψη νεοναζί βουλευτών

19:58 | 23/9/13
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να συνδέσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής με την ποινική διάταξη περί εγκληματικής οργάνωσης και να εκδώσουν το ταχύτερο δυνατό πόρισμα που θα σηματοδοτήσει ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις...

Ηδη, η εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, που δόθηκε χθες για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και η ανάθεσή της σε υψηλότατο επίπεδο -σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου-, καταδεικνύει τόσο τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της έρευνας όσο και τη σοβαρότητά της.

Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις ημέρες μετά την αποστολή στις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της λίστας με τις 32 υποθέσεις παράνομης δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης, η έρευνα διατάχθηκε, χθες, Κυριακή, γεγονός ασυνήθιστο για το ανώτατο δικαστήριο.

Ενδεχόμενη θετική απάντηση της Δικαιοσύνης στο κρίσιμο ζήτημα εάν η δράση βουλευτών, μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής μπορεί να ενταχθεί στη δρακόντεια ποινική ρύθμιση περί εγκληματικής οργάνωσης θα σηματοδοτήσει σοβαρές εξελίξεις για την ποινική μεταχείρισή τους. Εάν, δηλαδή, τα αρμόδια δικαστικά όργανα αποφανθούν ότι πράγματι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής «δένει» η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, θα τεθεί επιτακτικά το ερώτημα κατά πόσον το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης είναι διαρκές και διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι το αδίκημα είναι αυτόφωρο, τότε ο ανακριτής μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης ακόμη και για πρόσωπα τα οποία καλύπτονται από ασυλία. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν. Κλειδί θα αποτελέσει η εγκύκλιος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, με αφορμή την κλιμάκωση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας από τη Χρυσή Αυγή στο Μεσολόγγι και τη Ραφήνα, είχε θέσει τα όρια της βουλευτικής ασυλίας. Εχει αποφανθεί ότι είναι δυνατόν και οι βουλευτές να συλλαμβάνονται όταν διαπράττουν αυτόφωρα κακουργήματα, χωρίς προηγουμένως να απαιτείται σχετική άδεια από τη Βουλή.

Πάντως, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στον οποίο ανατέθηκε η προκαταρκτική εξέταση, έχοντας στη διάθεσή του το πρωτογενές υλικό που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια αλλά και όσα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, θα ξεκινήσει την κλήση των πρώτων μαρτύρων.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής που με συνεντεύξεις τους στο «Εθνος» αποκαλύπτουν τη δομή και τη δράση της οργάνωσης. Δεν αποκλείεται για τους συγκεκριμένους να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί προστασίας μαρτύρων, που προβλέπουν μη επώνυμη κατάθεση, φύλαξη και κατάθεση με ηχητικά μέσα.

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών