Στα 2,64 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στα 2,64 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης

11:07 | 3/9/13
Θετικά μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο το επτάμηνο, με το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στα 2,64 δισ. ευρώ και τα φέσια του Δημοσίου να έχουν μειωθεί κατά 500 εκ. ευρώ και να ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ...

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ακόμα και χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ -που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα- το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρώνται οι πληρωμές εξόφλησης υποχρεώσεων προηγούμενων ετών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που στο επτάμηνο έφτασαν στα 3,5 δισ. ευρώ καθώς και οι επιστροφές φόρων 606 εκ. ευρώ.


Τα έσοδα

Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι στα 62,3 δισ. ευρώ, έναντι 58,8 δισ. ευρώ, αλλά οι δαπάνες είναι οριακά αυξημένες στα 59,65 δισ. ευρώ, έναντι 58,4 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο στο τέλος του Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ, από 6,8 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου και 8,2 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 361 εκ. ευρώ, από 700 εκ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν ότι, βήμα βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος... Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών