11:50 | 30/9/13
Σημειώθηκε αύξηση κατά 162% το 2012...
Στα ύψη βρίσκεται το ενδιαφέρον των νέων για τις σπουδές στο εξωτερικό. Το πιο πάνω εξάγεται από τα στοιχεία της Studyportal, μιας πλατφόρμας επιλογής σπουδών που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικά ινστιτούτα όπως τα DAAD (Γερμανία), Nuffic (Κάτω Χώρες), British Council (UK), SUI (Νορβηγία), OeAD (Αυστρία), Universidad.es (Ισπανία) κ.α.
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του εν λόγω φορέα το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 162 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2011. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καθώς πρώτοι αναδεικνύονται οι Ιταλοί με 182 ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως αναφέρει η Studyportal υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην ανεργία των νέων και την επιθυμία για σπουδές σε μια άλλη χώρα. Στη μελέτη αυτή καταγράφεται παράλληλα και μια γενικότερη αύξηση της επιθυμίας των νέων για σπουδές στο εξωτερικό αφού ο μέσος όρος των 27 χωρών της ΕΕ είναι αυξημένος κατά 92 ποσοστιαίες μονάδες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο μεγάλο αριθμό των master με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2002 προσφέρονταν στην Ευρώπη 560 αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα, το 2012 ξεπέρασαν τα 5.500. Τα πρωτεία στα αγγλόφωνα προγράμματα τα έχουν οι κάτω χώρες και ακολουθούν Γερμανία και Σουηδία. Όσον αφορά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου η Ισπανία έχει πετύχει να διεθνοποιήσει τα προγράμματά της σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς παρέχει 476 αγγλόφωνα master, ενώ η Ιταλία προσφέρει 327. Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν καθώς προσφέρουν 126 και 111 προγράμματα αντίστοιχα.
Ο μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών στα αγγλικά αποτελεί θέλγητρο για πολλούς Έλληνες. Το παραπάνω το επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι πανεπιστημίων της Ολλανδίας και της Γερμανίας, δυο χωρών με πληθώρα μεταπτυχιακών. Όπως αναφέρει η επικεφαλής marketing του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης οι αιτήσεις για το 2011 από Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση κατά 50% και από Ισπανία κατά 33%, ενώ ο Matthias Kuder από το Freie Universität Berlin κάνει λόγο για αύξηση των φοιτητών από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία που φθάνει το 30% για το 2010.
Πολλοί λοιπόν Έλληνες επιθυμούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όχι μόνο λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών άλλα και γιατί θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μια χώρα όπου θα τους παρέχονται ευκαιρίες για εργασία με ικανοποιητικές απολαβές σε αντίθεση με την Ελλάδα.
Οι πιο δημοφιλείς σπουδές
Σύμφωνα με τη Studyportals οι πιο δημοφιλείς σπουδές ανά τομέα είναι η διοίκηση επιχειρήσεων, επιχειρηματικότητα-Entrepreneurship , οικονομικές σπουδές (οικονομικά), ευρωπαϊκό δίκαιο, διεθνές δίκαιο, ποινικό - εγκληματολογία (Νομική), Computer Sciense, μηχανολογία, μηχανική περιβάλλοντος (Πληροφορική), Βιοϊατρική, δημόσια υγεία, ιατρική (Επιστήμες Υγείας).
Studyportal
Το studyportal αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αναζήτησης πληροφοριών για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων ανά τομέα σπουδών και γνωστικό αντικείμενο.
Παράλληλα μπορεί κάποιος εισάγοντας τη χώρα προέλευσης (π.χ. Ελλάδα) να αναζητήσει υποτροφίες. Στην εν λόγω πλατφόρμα συμμετέχουν 1.225 πανεπιστήμια από 40 χώρες και δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέψεις από υποψήφιους φοιτητές. Περισσότερα στο http://www.studyportals.eu/
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδα
Σχετικά άρθρα