15:02 | 16/9/13
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Αναφορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την Παρασκευή, διάφοροι, ανά την επικράτεια, χώροι διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ...
Κλιμάκιο της Επιτροπής, θα διενεργήσει αυτοψίες σε συγκεκριμένα έργα Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς και στον Χώρο Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΔΕΗ, στην Μεγαλόπολη, μετά από σειρά καταγγελιών, για κακοτεχνίες και καταστρατήγηση Κοινοτικών Οδηγιών για το Περιβάλλον. Θα προηγηθεί (Τετάρτη, πρωί), συνάντηση με την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, που εποπτεύουν τη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω έργων. Για τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν κακοτεχνίες και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα ζητηθεί επιστροφή των κονδυλίων.
Τα μέλη της Επιτροπής, φτάνουν στην χώρα μας, αργά, το βράδυ της Τρίτης.
Την Τετάρτη και μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων, θα ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχής γενομένης, από τον, υπό κατασκευή, ΧΥΤΑ Γραμματικού. Ένα έργο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, που υποστηρίζουν, ότι έχει πλημμελείς μελέτες και χωροθετήθηκε σε ακατάλληλη περιοχή (διέρχονται ρέματα κλπ), καταστρατηγώντας το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εντός, μάλιστα, των προσεχών ημερών, αναμένεται να υποβληθεί (έστω και με σημαντική καθυστέρηση), στο Υπουργείο, από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, το σχετικό πόρισμα.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών, θα αναχωρήσει για Τρίπολη και Πέμπτη πρωί, θα μεταβεί στη Μεγαλόπολη, στον Χώρο Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΔΕΗ. Οι έλεγχοι, θα αφορούν στις μελέτες του έργου και ειδικότερα στην πληρότητα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και στην εφαρμογή τους. Θα ελεγχθεί, επίσης, το είδος των αποβλήτων που εναποτίθενται στο σημείο, αφού, σύμφωνα με την ΜΠΕ, δεν πρέπει να είναι τίποτα άλλο, εκτός αμιάντου. Κάτι, που, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, καταστρατηγείται.
Εν συνεχεία (την ίδια πάντα μέρα) το κλιμάκιο θα μεταβεί στο Κρανίδι, Ερμιονίδας, όπου θα ελέγξει τη μονάδα του δεματοποιητή που λειτουργεί στο σημείο, εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Να σημειωθεί, ότι πέριξ του δεματοποιητή έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί παράνομη χωματερή, ή αλλιώς ένας Χώρος Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Την Παρασκευή, τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, θα μεταβούν στην Κέρκυρα, όπου θα επισκεφθούν τον ΧΥΤΑ Λευκίμης. Ένα έργο, για το οποίο εκφράζονται σοβαρότατες επιφυλάξεις, σε αφορά την ποιότητα κατασκευή του, αφού, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου αποτελεί μια απέραντη λίμνη.
Εν συνεχεία, θα περάσουν απέναντι (στην περιοχή Πλαταριά), απ΄ όπου θα μεταβούν στο Καρβουνάρι, (περιοχή Σουλίου), ώστε να ελέγξουν τον ομώνυμο ΧΥΤΑ, ο οποίος, επίσης, συχνά – πυκνά, μετατρέπεται σε μια απέραντη λίμνη.
Κατά την επιστροφή τους στην Κέρκυρα, τα μέλη του κλιμακίου της Επιτροπής Αναφορών, θα προσπαθήσουν (εάν χρονικά τους βγαίνει το πρόγραμμα) να μεταβούν και στο Τεμπλόνι (στον ομώνυμο ΧΥΤΑ), ενώ στόχος τους είναι, κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα, να μπορέσουν να επισκεφθούν και τον ΧΥΤΑ, στην Φυλή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εν ενεργεία, ανά την επικράτεια, Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ανέρχονται σε εξήντα. Στη πραγματικότητα, όμως, υπερβαίνουν τους τριακόσιους. Και, όπως μας έχει καταστήσει σαφές, το όποιο ημερήσιο πρόστιμο κληθεί να καταβάλει η χώρα μας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην υποχρέωση άμεσης αποκατάστασής τους, θα είναι με βάση τον πραγματικό αριθμό μη αποκατεστημένων παράνομων χωματερών και όχι με όσες δηλώσουμε ότι παραμένουν σε λειτουργία. Γιατί ένας μεγάλος αριθμός παράνομων χωματερών, μόνο στα χαρτιά φέρονται να έχουν κλείσει. Βγαίνει δηλαδή, μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, για κλείσιμο της τάδε παράνομης χωματερής, αλλά επί της ουσίας, παραμένει σε λειτουργία κι εξακολουθεί να αποτελεί υποδοχέα πάσης φύσεως αστικών (και μη) απορριμμάτων...
Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την συνέχιση της λειτουργίας παράνομων χωματερών, μας έχει, ήδη, επιβληθεί πρόστιμο, ύψους 21.700.000 ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα κληθούμε να καταβάλλουμε και ημερήσιο πρόστιμο, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με βάση τον πραγματικό αριθμό μη αποκατεστημένων χωματερών και όχι όσες εμείς δηλώσουμε, ότι παραμένουν σε λειτουργία.
του Δημήτρη Λάππα
Πηγή: skai.grΣχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων