Συμφωνία 130 δισ. δολαρίων Vodafone - Verizon | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία 130 δισ. δολαρίων Vodafone - Verizon

10:24 | 3/9/13
Oλοκληρώθηκαν χθες Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις του βρετανικού κολοσσού της Vodafone και της αμερικανικής Verizon Communications, η οποία αγοράζει το μερίδιο της πρώτης στην κοινοπραξία τους, Verizon Wireless...

Η συμφωνία ανέρχεται συνολικά σε 130 δισ. δολάρια, τα οποία καταβάλλει η Verizon στη Vodafone για το 45% που κατέχει η δεύτερη στην κοινοπραξία. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Verizon Communications, η Vodafone θα λάβει 58,9 δισ. δολάρια σε ρευστό, 60,2 δισ. δολάρια σε μετοχές της Verizon και 11 δισ. δολάρια από δευτερεύουσες συναλλαγές.

Η Verizon Wireless αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο στις ΗΠΑ, μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά με υψηλότερα περιθώρια κέρδους από εκείνη της Γηραιάς Ηπείρου. Η συμφωνία των 130 δισ. δολαρίων για τη μεταβίβαση του μεριδίου της Vodafone στη Verizon Wireless θέτει τέλος σε μία δυσχερή συνεργασία δεκαετίας και πλέον.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την αποχώρηση της Vodafone από την κοινοπραξία, θα κλείσει το κεφάλαιο της επιθετικής επεκτατικής της πολιτικής. Ο βρετανικός κολοσός είχε ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια μέσω εξαγορών, οι οποίες μετέφεραν το εμπορικό σήμα Vodafone σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Βασικός μοχλός ανάδειξής της στον όμιλο, που είναι σήμερα, ήταν η εξαγορά της Mannesmann το 2000.

Ωστόσο, μετά την αποδέσμευσή της από την κοινοπραξία με τη Verizon, η Vodafone θα είναι πλέον μία μικρότερη εταιρεία, λιγότερο κερδοφόρος και περισσότερο εξαρτημένη κατά κύριο λόγο από τη βασική της αγορά, την ευρωπαϊκή. Αν και πρόκειται για μία κορεσμένη τηλεπικοινωνιακά αγορά, η Vodafone θα επενδύσει σε αυτήν μέρος των εσόδων από την πώληση του μεριδίου της στη Verizon Wireless και θα βελτιώσει τις υποδομές της σε δίκτυα.

Παράλληλα, θα προχωρήσει σε μικρού βεληνεκούς εξαγορές.Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone εισήλθε στις ΗΠΑ το 1999 και με μία σειρά συμφωνιών συγκρότησε με τη Verizon την κοινοπραξία Verizon Wireless το 2000. Πάντως, σχεδόν εξαρχής οι δύο εταίροι βρέθηκαν σε αντιπαράθεση και αποπειράθηκαν ο ένας να εξαγοράσει τον άλλον.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών