10:59 | 22/9/13
Διήμερο συνέδριο για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο διοργανώθηκε στο Λονδίνο από το Πανεπιστήμιο City, το Ερευνητικό Κέντρο για τη Διαχείριση Ενέργειας (RCEM) του ECSP Europe Business School και την εταιρεία Holman Fenwick William, με την υποστήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Ενέργειας και του Ινστιτούτου Ενέργειας...
«Η χώρα διεκδικεί να αποτελέσει μια νησίδα σταθερότητας μέσα σε έναν ωκεανό ρευστότητας και αναταραχών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι η επερχόμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της χώρας ως ενός εταίρου που λειτουργεί σαν εφαλτήριο για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών σε περιοχές πολύ πέρα από τα γεωγραφικά όριά της.
Αναφερόμενος στην ενέργεια ο υπουργός σημείωσε πως μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για σταθερότητα και ευημερία, παρά το ότι συχνά λειτουργεί ως δύναμη συγκρούσεων και όχι ειρήνης. «Η αντιστροφή της τάσης αυτής αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση της Ανατολικής Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε πως η αραβική άνοιξη, η αστάθεια στη Συρία, ο απομονωτισμός της Αιγύπτου, το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και οι συγκρούσεις σιιτών - σουνιτών δημιουργούν αβεβαιότητες που πρέπει να ξεπεραστούν.
Ο κ. Μανιάτης παρέθεσε εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ περί ύπαρξης έως και 3.500 δις κυβ. μέτρων ανακτήσιμου φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και 1,7 δισ. βαρελιών πετρελαίου.
Ενημέρωσε τους παριστάμενους πως στην Ελλάδα προχωρούμε σε εξορύξεις στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και Πατραϊκού κόλπου. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. «Το ελληνικό Κοινοβούλιο πριν λίγους μήνες υιοθέτησε πρόταση νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα δημόσια έσοδα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων», συμπλήρωσε ο Γιάννης Μανιάτης.
Στάθηκα επίσης στη σημασία του Trans Adriatic Pipeline (TAP), που αποτελεί βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη και μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές δημιουργεί έναν κόσμο φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη σημασία της υπογραφής μνημονίου κατανόησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι οι καλές μακροοικονομικές πολιτικές και η ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς της περιοχής. « Στόχος είναι να δημιουργηθούν περιφερειακές συνεργασίες που αντί για συγκρούσεις και πολέμους μπορούν να δημιουργήσουν κοινό έδαφος διπλωματικής επίλυσης όλων των προβλημάτων της περιοχής. Οι χώρες που επιλέγουν το δρόμο της ειρήνης μπορούν να αναβαθμιστούν γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, ιδιαίτερα αν κατευθυνθούν οι εξαγωγές του φυσικού τους αερίου στη διψασμένη ενεργειακά Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.
Ο εκ των διοργανωτών Κώστας Ανδριοσόπουλος δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι έως το 2020 με σωστή διαχείριση των ενεργειακών πόρων η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομεί ετησίως περίπου 5 με 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι έως το 2020 θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 250.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σχετικές ετικέτες:Περιβάλλον
Σχετικά άρθρα