Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας

13:52 | 14/9/13
Ευτυχή κατάληξη είχαν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη, αναφορικά με τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας...

Όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, η συμφωνία βασίστηκε στη συναίνεση και τους συμβιβασμούς και τώρα είναι στο χέρι του Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποδείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δημοσίως.

Σύμφωνα με τον Κέρι, η αμερικανική και ρωσική αντιπροσωπεία κατέληξε στον τύπο και τον αριθμό των χημικών όπλων που διαθέτει η Δαμασκός, η οποία τώρα υποχρεούται να παραδώσει αναλυτικό κατάλογο (και με τις τοποθεσίες όπου είναι αποθηκευμένα) εντός μίας εβδομάδας.
Ωστόσο, φαίνεται πως παραμένει η διαφωνία αναφορικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Συρία δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις.

Ο Κέρι ισχυρίστηκε ότι υπήρξε συναίνεση για την προσφυγή στο άρθρο 7 του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας -όμως, ο Λαβρόφ απάντησε πως δεν προβλέπεται οτιδήπιτε για χρήση βίας κατά της Συρίας και πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Τώρα, μένει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας των δύο χωρών, να ενημερωθούν οι άλλοι άμεσα ενδιαφερόμενοι και (άνευ απροόπτου) να κατατεθεί σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών