10:54 | 8/9/13
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Γιατί «πέταξε το μπαλάκι» του πολέμου στο Κογκρέσο...
Αντιμέτωπος με τρεις πιθανότητες βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα: είτε και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου να ψηφίσουν υπέρ ενός περιορισμένου στρατιωτικού χτυπήματος στη Συρία, είτε η Γερουσία που κυριαρχείται από τους Δημοκρατικούς να ψηφίσει υπέρ αλλά η «ρεπουμπλικανική» Βουλή των Αντιπροσώπων κατά, είτε ο Ομπάμα να μην μπορέσει να πείσει κανένα από τα δύο Σώματα.
Η πρώτη πιθανότητα είναι και η ευκαιρία για τον αμερικανό πρόεδρο. Με τους συμμάχους να είναι ελάχιστοι -με μόνον άξιο αναφοράς τη Γαλλία- η απόφαση του Ομπάμα να «ρίξει το μπαλάκι» του πολέμου στο Κογκρέσο τον βοηθά να αποτινάξει από τους ώμους του το βάρος μιας πολύ αντιδημοφιλούς κίνησης.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center αποκαλύπτει ότι το 48% των Αμερικανών τίθεται κατά της επίθεσης στη Συρία, ενώ μόλις το 29% την υποστηρίζει. Ακόμη πιο ανησυχητικό για τον Ομπάμα είναι ότι οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος αντιτίθενται σε μεγαλύτερο ποσοστό (48%) σε σχέση με εκείνους του Ρεπουμπλικανικού (40%) στην πιθανή επέμβαση στη Συρία.
Μια θετική απόφαση του Κογκρέσου, λοιπόν, μοιράζει το πολιτικό κόστος της επέμβασης -αλλά και της έκβασής της που πιθανώς να μην χαρακτηριστεί από απόλυτη επιτυχία- μεταξύ του προέδρου και των νομοθετών, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων. Η κίνηση του Ομπάμα θέτει ένα θετικό προηγούμενο, καθώς μελλοντικοί πρόεδροι μπορεί να ζητήσουν επίσης την έγκριση του Κογκρέσου σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Αν η αμερικανική κυβέρνηση καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση μόνο του ενός εκ των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα για τον πρόεδρο. Ήδη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε σχέδιο περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία, με 10 ψήφους υπέρ και 7 ψήφους κατά. Το σχέδιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση στη Γερουσία -την πλειοψηφία της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί- μετά την επιστροφή του Σώματος από τις θερινές διακοπές αύριο, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο τα πράγματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενδέχεται να μην είναι τόσο ρόδινα για τον Ομπάμα. Μπορεί ο πρόεδρος να απέσπασε την υποστήριξη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Τζον Μπένερ, αλλά και τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων του Σώματος, Ερικ Κάντορ, όσον αφορά την επέμβαση στη Συρία, ένα πράγμα όμως είναι δεδομένο: η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν «αγαπάει» τον Ομπάμα. Όσο και να προσπαθεί ο ίδιος να κάνει επίκληση στο φιλοπόλεμο συναίσθημα των «γερακιών» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κάποιοι θα θελήσουν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Στην περίπτωση που ο Ομπάμα αποσπάσει την υποστήριξη του ενός εκ των δύο Σωμάτων, είναι πιθανό να προχωρήσει στην επέμβαση αλλά με περιορισμένη νομιμοποίηση από το Κογκρέσο, με όλες τις δυσκολίες που αυτό θα σημαίνει για το υπόλοιπο της προεδρίας του.
Το τρίτο χειρότερο σενάριο για τον Ομπάμα θα είναι να μην καταφέρει να πείσει κανένα από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Τότε οι εναλλακτικές για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι δύο: είτε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει στην επέμβαση στη Συρία, είτε να αποφασίσει κατά της στρατιωτικής δράσης επικαλούμενος τη βούληση των νομοθετικών σωμάτων. Αν παρακάμψει το Κογκρέσο, όπως ήδη έχει διαβεβαιώσει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ομπάμα θα προχωρήσει μόνος του σε μια αντιδημοφιλή επέμβαση στο εξωτερικό και θα χρεωθεί οποιαδήποτε αποτυχία.
Επίσης, θα απολέσει την όποια διαπραγματευτική ισχύ τού έχει απομείνει με το Κογκρέσο σε κρίσιμα ζητήματα όπως το όριο δανεισμού, τα δημοσιονομικά και το μεταναστευτικό. Αν από την άλλη αποφασίσει να μην προχωρήσει στην επέμβαση, η αξιοπιστία των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα, όπως και η ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να βάζει τους «κακούς» του πλανήτη στη θέση τους. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, με απλά λόγια.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
Σχετικά άρθρα