22:15 | 1/10/13
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα...
Τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, στη Νέα Υόρκη και την αποφασιστικότητά του, όπως τονίζεται, για το ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής, προβάλλουν σήμερα αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Επίσης, καταγράφονται οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη σύλληψη στελεχών του «ακροδεξιού και ναζιστικού» αυτού κόμματος.
Η New York Times αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε χθες -στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή- τη βούλησή του για εξάλειψη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει μηδενική ανοχή στις αντιμεταναστευτικές τακτικές του κόμματος και άλλες φασιστικές συμπεριφορές.
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης προβάλλει την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκληρωτική εξάλειψη μιας τέτοιας ντροπής. Πρέπει να ενεργήσουμε εντός του πλαισίου του δημοκρατικού μας Συντάγματος. Ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά».
Όπως σημειώνεται, οι εν λόγω δηλώσεις του πρωθυπουργού υπερβαίνουν παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τις προσπάθειες καταστολής της Χρυσής Αυγής, η οποία διαθέτει 18 μέλη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έξι μέλη εκ των οποίων -συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη τους- συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ανταπόκριση του Εβραϊκού Τηλεγραφικού Πρακτορείου (Jewish Telegraphic Agency), η οποία δημοσιεύεται σε αρκετές ιστοσελίδες και έντυπα κυρίως αμερικανοεβραϊκών ΜΜΕ, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύθηκε ενώπιον ενός εβραϊκού ακροατηρίου στις ΗΠΑ, για την πλήρη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας τη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει χώρος για τους νεοναζί σε κανένα μέρος του δημοκρατικού κόσμου».
Όπως τονίζεται, οι δηλώσεις του έγιναν δύο ημέρες μετά την επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής που οδήγησε στη σύλληψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι ενέργειες ήταν «κάτι μοναδικό», «που δεν συνέβησαν πουθενά αλλού στην Ευρώπη», όπου συχνά συνυπάρχει η πολιτική με τον εξτρεμισμό.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε επίσης έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία – θεωρεί ότι – θα μειώσει τη στήριξη προς τη ναζιστική ιδεολογία, ενώ μίλησε για τις συναντήσεις που προγραμματίζει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει «φάρο ελευθερίας και ελπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Washington Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press, στην οποία καταγράφονται οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και η θερμή υποδοχή που έτυχε από τα μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.
Το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι η Αυστρία και η Ελλάδα, πέραν της συμμετοχής τους στην ευρωζώνη, έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο: την αλματώδη άνοδο των υπερεθνικιστικών κινημάτων, με την Ελλάδα όμως, να τα αντιμετωπίζει, απροσδόκητα, με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. Όπως τονίζεται, ο Χανς Κρίστιαν Στράσε, ηγέτης του ακροδεξιού αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, προσπαθεί να είναι διακριτικός σχετικά με τις πολιτικές του ιδέες.
Όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που τον απεικόνιζε να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό, ισχυρίστηκε ότι παράγγελνε μπίρες, μολονότι οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι πρόκειται για μια υποκριτική απάντηση, όπως και όταν διέψευδε δημοσιεύματα για τις στενές του σχέσεις με ακροδεξιά στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 21,4% στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές.
Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ηγέτης της Χρυσής Αυγής, επανειλημμένα και χωρίς να απολογηθεί, έχει προβεί στον ναζιστικό χαιρετισμό που δεν απαγορεύεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ο ίδιος εκφράζει ανοιχτά τα αντισημιτικά του αισθήματα. Σε μια μάλιστα περίπτωση είχε δηλώσει ότι «τουλάχιστον αυτά τα χέρια δεν έχουν κλέψει». Το έμβλημα του κόμματος, από αρχαιοελληνικό σύμβολο, θυμίζει τη σβάστικα, ενώ η Χρυσή Αυγή εισήλθε το 2012 στο ελληνικό κοινοβούλιο με ποσοστό 7%.
Όπως υπογραμμίζεται, ο Στράσε, όπως και ο Μιχαλολιάκος μισούν τα σχέδια διάσωσης προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, ο μεν πρώτος εξαιτίας της επιβάρυνσης που δέχονται οι φορολογούμενοι της χώρας του, ο δε δεύτερος εξαιτίας της λιτότητας που τα συνοδεύει. Και οι δύο επίσης θεωρούν ότι οι χώρες τους κυριεύονται από μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, δεν ταιριάζουν με την κυρίαρχη κουλτούρα και επιβαρύνουν τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται και η άποψη ότι υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών που εξηγεί και για ποιο λόγο ο κ. Μιχαλολιάκος βρέθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης, την ώρα που ο Στράσε γιόρταζε την εκλογική του νίκη: Η Χρυσή Αυγή κατέφυγε στη βία με επιθέσεις κατά των αριστερών και των μεταναστών και η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, είχε συλληφθεί μετά από μια επίθεση σε ένα σουβλατζίδικο στην Αθήνα, ενώ ήταν οπαδός της Χρυσής Αυγής αυτός που δολοφόνησε τον αριστερό τραγουδιστή της ραπ, Παύλο Φύσσα.
Επίσης, αναφέρεται ότι μετά την κινητοποίηση χιλιάδων Ελλήνων, η κυβέρνηση έσφιξε τον κλοιό γύρω από τον Ν. Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά τους. Οι Έλληνες φάνηκαν, κατά κάποιον τρόπο, πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Χάρη στις αγριότητες της Χρυσής Αυγής η Ελλάδα έχει αποκτήσει αντισώματα κατά του υπερεθνικισμού. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν πτώση της Χρυσής Αυγής από το 12% στο 6%. Στην ειδυλλιακή ωστόσο Αυστρία, με την μικρότερη ανεργία στην ΕΕ -μόλις στο 4,5%- μια πιο ήπια μορφή της ίδιας αρρώστιας διαχέεται ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τέλος, το περιοδικό TIME, με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τη δέσμευσή του για το ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, θέτει το ερώτημα -σε ανταπόκριση από την Αθήνα- εάν πράγματι η τελευταία προσπάθεια καταστολής της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση θα οδηγήσει και στην πλήρη εξάλειψή της από το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Μεταξύ άλλων το περιοδικό κάνει αναφορά στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποδίδει στη Χρυσή Αυγή κατηγορίες για δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, πολυάριθμες περιπτώσεις σοβαρών σωματικών βλαβών και πολλές άλλες κατηγορίες. Επίσης, επισημαίνεται ότι Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1987, αλλά γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.
Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής εκτοξεύθηκε εξαιτίας της ατμόσφαιρας εθνικής ταπείνωσης και της αποτυχίας του κοινοβουλευτικού στάτους κβο στην Αθήνα, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή πέτυχε ποσοστό 7% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανέβαζαν το ποσοστό δημοφιλίας στο 15%. Η ενδυνάμωσή της άρχισε να προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία απειλείται από ανάλογα, μολονότι λιγότερο ακραία, ακροδεξιά κινήματα, σημειώνει το περιοδικό.
Επίσης, η ανταπόκριση περιλαμβάνει αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση», προσθέτοντας ότι «στις δημοκρατίες δεν τιμωρούνται οι προθέσεις, αλλά οι πράξεις».
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα