20:48 | 1/10/13
Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής «αφορά την κυβέρνηση και τους πολίτες της Ελλάδος». Αυτό απάντησε το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην χώρα μας μετά με τις συλλήψεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ηγετικών στελεχών του κόμματος...
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα σχετικά δημοσιεύματα στον Βρετανικό τύπο πράγμα που καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά εστιάζονται στις απολογίες των τεσσάρων βουλευτών στον ανακριτή αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύει η άνοδος της ακροδεξιάς την Ευρώπη.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα άρθρα γνώμης αυτές τις μέρες τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του φασισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπο κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. « Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα προκαλεί αμηχανία όχι μόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
Υπάρχει ανησυχητική ομοιότητα με νεοναζιστικές κινήσεις που αδιαφορούν για τις δημοκρατικές αξίες», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Παράλληλα, δεν παραλείπει να πιστώσει στην ελληνική κυβέρνηση «την αναγνώριση της σοβαρότητας της απειλής που θέτουν οι δεξιοί εξτρεμιστές όπως και τη βούληση να τους αντιμετωπίσει.» Παρόλα αυτά τονίζει και τους κινδύνους που υπάρχουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όπως υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως μια πολιτικά υποκινούμενη βεντέτα.
Ενώ οι δικαστικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, λέει η Financial Times, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο ανασύστασης για την Χρυσή Αυγή, σε περίπτωση που οι εισαγγελικές αρχές αποτύχουν στο δικαστήριο ή θεωρηθεί ότι έχουν ενεργήσει με άδικο τρόπο.
Κατά την εφημερίδα η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας καθώς όπως υπογραμμίζει η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. « Τα σκληρά αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας θα πρέπει να αφυπνίσουν του δημοκράτες παντού», λέει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο της εφημερίδα Financial Times.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα Independent η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανακουφισμένοι θεωρώντας ότι όταν οι δημοκρατικές αξίες μιας χώρας απειλούνται τόσο ασύστολα όπως έγινε με την Χρυσή Αυγή, η δημοκρατία πρέπει να σηκώνει τα μανίκια και να αντεπιτίθεται». Δεν παραλείπει επίσης να παρατηρήσει ότι «και η Γερμανία θα μπορούσε να είχε σταματήσει τους Ναζί αν τους είχε θέσει εκτός νόμου το 1932.»
Σχετικά άρθρα