11:09 | 18/10/13
Αναυδος έμεινε ο δημοσιογράφος που κατέγραψε το αιματοβαμμένο ταξίδι Περουβιανών ψαράδων...
Στο Περού είναι κοινό μυστικό ότι οι ψαράδες της περιοχής σκοτώνουν δελφίνια για να τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως δόλωμα για τη μεγάλη λεία: τον γαλάζιο καρχαρία. Ενας δημοσιογράφος, ο Jim Wickens που ασχολείται με το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ, κατάφερε με πολλές δυσκολίες να μπει σε ένα αλιευτικό περουβιανών ψαράδων για να διαπιστώσει αν όντως ψαρεύουν δελφίνια.
Αυτά που αντίκρισε ξεπέρασαν τη φαντασία του και ο ίδιος πραγματικά δυσκολεύτηκε να αντέξει μέχρι τέλους το «αιματοβαμμένο» ταξίδι, όπως περιγράφει στη συγκλονιστική του μαρτυρία την οποία δημοσιεύει σήμερα ως πρώτο θέμα η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Ακόμα πιο σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες και τα πλάνα που τράβηξε ο εικονολήπτης που τον συνόδευε. Είναι χαρακτηριστική η στιγμή που περιγράφει ο Wickens: όταν οι ψαράδες πανηγύριζαν για το νεκρό δελφίνι (το οποίο σκότωσαν και στη συνέχεια τεμάχισαν με πολύ άσχημο τρόπο) ο δημοσιογράφος και ο εικονολήπτης αντάλλαξαν βλέμματα σοκ και ένιωσαν ναυτία όχι από τη θάλασσα αλλά από το θέαμα που είχαν αντικρίσει και καταγράψει.
Δεν μπορούσαν όμως να πουν τίποτε γιατί μπορεί να κινδύνευε και η ζωή τους. Τα χρήματα πίσω από τις μπίζνες με τους γαλάζιους καρχαρίες είναι πολλά και το κύκλωμα που λειτουργεί στο Περού αδίστακτο. Ο δημοσιογράφος κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για να μπει σε ένα αλιευτικό έπειτα από προσπάθειες μηνών με πολλά ψέμματα και αρκετά χρήματα προς το πλήρωμα!
Μίλησε μάλιστα και με τον καπετάνιο του αλιευτικού. Οσα άκουσε ήταν απίστευτα και τόσο μα τόσο ωμά: «Το δελφίνι είναι ό,τι πρέπει ως δόλωμα για τον γαλάζιο καρχαρία. Οταν το κόβουμε αιμορραγεί πάρα πολύ. Επιπλέον ο καρχαρίας τρελαίνεται για λίπος και το δελφίνι είναι σκέτο λίπος! Το ξέρω ότι είναι παράνομο, αλλά γλιτώνω πολλά λεφτά. Τα δολώματα για καρχαρίες είναι πανάκριβα. Με τα δελφίνια κάνω μία χαρά τη δουλειά μου».
Αποκάλυψε δε ότι σκοτώνει περίπου τρία δελφίνια ανά ταξίδι και ότι κάνει 12 ταξίδια τον χρόνο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κυκλοφορούν στις θάλασσες της περιοχής περίπου 500 τέτοια αλιευτικά, που υιοθετούν ίδιες πρακτικές, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σφαγής!
Δείτε φωτογραφίες (επισήμανση: είναι σοκαριστικές)
Σχετικές ετικέτες:ΚόσμοςΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων