Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις φέρνει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις φέρνει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

13:32 | 26/10/13
Έως 20% κατά μέσο όρο...

Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα φέρει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εισήχθη με το νόμο 3863/2010 και θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Κατά την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει τη συνεχή ισορροπία μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, μεταφέροντας τον Ιούνιο του 2014 την έναρξη ισχύος του δεσμευτικού μηχανισμού για τις επικουρικές συντάξεις που κανονικά θα ετίθετο σε ισχύ από το 2015. Έτσι, εντός του επόμενου έτους οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις 20% κατά μέσον όρο στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

Αυτό θα συμβεί διότι ο δεσμευτικός μηχανισμός για τις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσει σε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στην καθιέρωση «ατομικών λογαριασμών» για τους ασφαλισμένους στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Αν και οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν τον δικό τους «ταμιευτήριο», όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές τους, το τελικό ύψος των παροχών θα συνδέεται με τα οικονομικά του κάθε Ταμείου. Πιο απλά όσοι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας έχουν ελλείμματα θα προχωρούν σε μειώσεις στις παροχές, ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών του εργαζομένου.

Αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας, καθώς το τελικό ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία του Ταμείου, τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης και τις συνολικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ που θα ισχύσει από 1/1/2014 θα έχει πολλές μη σταθερές μεταβλητές και ενδέχεται να χαθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της παροχής.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται εφάπαξ εδώ και 30 μήνες, παρά το ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ τρέχουν αναδρομικά.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών