Ποια είναι η εφέτης που ανέλαβε τη Χρυσή Αυγή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ποια είναι η εφέτης που ανέλαβε τη Χρυσή Αυγή

09:48 | 20/10/13
Ιωάννα Κλάπα: Η άφοβη δικαστικός που απειλήθηκε από κατηγορούμενους...

Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Αλέξανδρος Ζεκερίδης, με δύο φουσκωτούς στο πλευρό του να προσέχουν μην αποδράσει  την ημέρα που οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, φθάνοντας έξω από την πόρτα εκείνου του γραφείου, περίμενε όλος περιέργεια να γνωρίσει τη γυναίκα που φαινόταν να έχει «τσαγανό». Αυτήν που τολμούσε να αγγίξει το κατεστημένο κύκλωμα μέσα στη φυλακή.

Μπροστά του είδε μια νεαρή γυναίκα με γυαλιά και ειλικρινές βλέμμα. Μόνο η σπίθα αποφασιστικότητας στα μάτια της τον μπέρδεψε - δεν ταίριαζε με την εικόνα που αντίκριζε... «Μην την υποτιμάς» του ψιθύρισε ο δικηγόρος του. «Είναι έξυπνη, αποφασιστική και κυρίως μη ελεγχόμενη».

Η ανακρίτρια ήταν η κ. Ιωάννα Δημουλέα Κλάπα, 55 χρονών σήμερα και εφέτης πια, η γυναίκα που ορίστηκε την Παρασκευή ειδική εφέτης-ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μια υπόθεση που αναλαμβάνει να διευρευνήσει με τη συνδρομή της ομόβαθμης συναδέλφου της κ. Μαρίας Δημητροπούλου, αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Η κ. Δημητροπούλου έχει και αυτή φήμης αυστηρής δικαστικού, «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της» λένε συνάδελφοι της, «κι ας έχει μπροστά της τον πιο ισχυρό έμπορο ναρκωτικών. Οι ποινές της, υπενθυμίζουν, έχουν αφήσει εποχή» έξω από τα δικαστήρια που πέρασε.

Ο σκληρός έμπορος ναρκωτικών του '90 σε εκείνη τη συνάντηση δεν μίλησε για το κύκλωμα» στον Κορυδαλλό και φυσικά τα έριξε όλα στο μεγαλέμπορο, ο οποίος δεν ήταν παρών. Με ευνοϊκή απόφαση ο δεύτερος είχε αποφυλακιστεί. ούτε και οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με αρχιφύλακα που του παρουσίασε η ανακρίτρια τον πτόησαν. Οι συνομιλίες ωστόσο έδειχναν ιδιαίτερη σχέση με παράγοντες της φυλακής.

Η ανακρίτρια και εισαγγελέας Καίτη Στουραϊτου, η οποία δεν ζει πια, αποτέλεσε τότε τον δεύτερο πόλο τις έρευνας για τις φυλακές.

Ο Ζεκερίδης δολοφονήθηκε λίγο αργότερα σε φυλακές της Τουρκίας και χωρίς το βασικό πια κατηγορούμενο οι μεγαλοπαράγοντες της φυλακής που ήταν κατηγορούμενοι τελικά αθωώθηκαν.

Η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που παρακολούθησε επί μήνες τις προσπάθειες των δύο γυναικών να ξεριζώσουν τα κυκλώματα στη φυλακή δεν ήταν ικανή από μόνη της να τους εξασφαλίσει την ελευθερία δράσης που χρειάζονταν.

Οι δύο γυναίκες άρχισαν να περνούν τη ζωή τους μεταξύ δικαστηρίων και φυλακής, να κάνουν συνέχεια νυχτερινές εφόδους στον Κορυδαλλό, να μην αφήνουν τα κυκλώματα να ανασάνουν ακόμη και αν δεν κατόρθωναν όλες τις φορές να οδηγήσουν τους υπαίτιους στο εδώλιο.

Ο θαυμαστός κόσμος του σωφρονιστικού συστήματος δεν ήταν ο μόνος που «στοχοποίησε» τότε την τολμηρή ανακρίτρια. Διαχρονικός μεγαλοπαράγοντας, κατηγορούμενος εκείνη την εποχή για λαθρεμπόριο καυσίμων, μέσω της διοχεύτεσης τράνζιτ ναυτιλιακού πετρελαίου στην εσωτερική αγορά, όταν προσήλθε να απολογηθεί της πέταξε: «Σε μία ώρα δεν θα είσαι ανακρίτρια. Ήταν λίγο προτού αποφασιστεί να μην ανανεωθεί η θητεία της ως ΣΤ΄τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Πειραιά και ο επιχειρηματίας γνώριζε ότι θα γινόταν το δικό του. Αλλά εκείνη του απάντησε ακλόνητη: «Ναι, αλλά σε μία ώρα εσύ θα είσαι στον Κορυδαλλό. Θα σε προφυλακίσω διότι υπάρχουν ενδείξεις για την ενοχή σου...».

Έγιναν και τα δύο. Η κ. Κλάπα μετατέθηκε και δεν γύρισε στην Αθήνα και στο οικείο εφετείο παρά μόνο τον Αύγουστο του 2012 περνώντας από διάφορα πρωτοδικεία και στη συνέχεια εφετεία της Περιφέρειας, όπου άσκησε τα καθήκοντά της επί 16ετία.

Η πρώτη μετάθεσή της ήταν στην Αλεξανδρούπολη, πέρασε έπειτα από τα δικαστήρια της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας ώσπου να μετατεθεί στο Εφετείο Αθηνών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών