Ποιοι και πώς έκαψαν τη Marfin | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ποιοι και πώς έκαψαν τη Marfin

04:37 | 13/10/13
Το δικαστικό βούλευμα για τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα...

Τους φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων της 5ης Μαΐου 2010 στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, ανάμεσά τους μια έγκυος γυναίκα, και το βιβλιοπωλείο «Ιανός», όπου κινδύνεψαν 24 άτομα, καταγράφει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Real News και το οποίο τους παραπέμπει σε δίκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δράστης της επίθεσης στην τράπεζα είναι ο Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Στο εδώλιο μαζί με τον Σίψα, όπως γράφει η Real News, θα καθίσει και ο Παύλος Αντρέεβ, ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», κατηγορούμενος για τα αδικήματα «της απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Το αξιοσημείωτο, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι πως παρότι το βούλευμα συντάχθηκε τον περασμένο Μάιο, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, παρ’ όλο που πρόκειται για υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και όλοι ζητούσαν να μάθουν τους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας.

Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις 29 σελίδες του βουλεύματος ενώ, σύμφωνα με τους δικαστές, ο Θ. Σίψας ενεργώντας με ακόμα δύο δράστες- που δεν κατάφερε να εντοπίσει η ανάκριση- είχε την πρόθεση να σκοτώσει όχι μόνο τους τρεις αλλά και «τους ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διωρόφου κτηρίου- 24 άτομα- πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική του βούληση και υπαναχώρηση αλλά ένεκα εξωτερικών εμποδίων και δη εξαιτίας του ότι τα ανωτέρω 24 άτομα κατόρθωσαν μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς να απομακρυνθούν από το ως άνω φλεγόμενο κτήριο…»

Κατά τους δικαστές οι δολοφονικές επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα- βήμα, υπήρχε προμελέτη των εγκλημάτων και «μια ομάδα νεαρών ατόμων, περί των έντεκα με δώδεκα στον αριθμό (…)» μετά την αναγκαία προσυνεννόηση για τον τρόπο δράσης διαχωρίστηκε σε δύο υπο-ομάδες. Η μία κατευθύνθηκε προς το βιβλιοπωλείο και η άλλη στη Marfin.

Οι δικαστές μιλούν για «εκπονηθέν σχέδιο» που είχε στόχο τη φθορά αλλά και το θάνατο αφού οι αυτουργοί γνώριζαν την ύπαρξη ανθρώπων μέσα στην Τράπεζα και «θέλησαν ανενδοίαστα το θάνατό τους, έχοντες άμεσο και όχι ενδεχόμενο δόλο». Σύμφωνα με το βούλευμα αυτό προκύπτει από το ότι «στις προτροπές των υπαλλήλων της Τράπεζας οι οποίοι τους καλούσαν να μην προβούν στον εμπρησμό λόγω των υπαρχόντων ανθρώπων εντός αυτής εκείνοι ουδόλως υπαναχώρησαν αλλά αντιθέτως απευθυνόμενοι κυνικά στους υπαλλήλους με τις φράσεις ‘Να καείτε μ…να, μα καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε' επέδραμαν στην ανωτέρω τράπεζα, ολοκληρώνοντας το ανθρωποκτόνο ως άνω αποτέλεσμά τους».

Ενισχυτικά προς την άποψη των δικαστών ότι ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Σίψας είναι ο ένας από τους δράστες όσων περιγράφονται παραπάνω και ειδικότερα το πρόσωπο που έριξε στην τράπεζα τον εκρηκτικό μηχανισμό, λειτουργεί το γεγονός «ότι όπως ο ίδιος επικαλείται με φωτογραφίες που ενεχείρισε κατά την ανακριτική του απολογία, στις 5/5/2010 ευρίσκετο στην περιοχή της Ομονοίας». Και παρ’όλο που στις φωτογραφίες ο δράστης φαίνεται να φορά διαφορετικά ρούχα από τον κατηγορούμενο, κατά τους δικαστές είναι το ίδιο πρόσωπο, «καθ’ όσον εκ των ενόρκων καταθέσεων αστυνομικών οργάνων αλλά και εκ της κοινής πείρας και λογικής, πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει σε τέτοιου είδους συναθροίσεις να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεώς τους και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων, η οποία πραγματοποιείται από ενδύματα που υπάρχουν εντός των σακιδίων που φέρουν επί της ωμοπλάτης τους ή τους προμηθεύουν συνεργοί τους, καθώς και η τοποθέτηση καλυμμάτων επί των μερών του προσώπου τους…».

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη του πλέον σκληρού πυρήνα των αντιεξουσιαστών. Έχουν προσαχθεί δεκάδες φορές στην Κρατική Ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ «μπαχαλάκηδων» και ΜΑΤ στην Αθήνα ως ύποπτοι για εκτόξευση βομβών μολότωφ και άλλων αντικειμένων κατά αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου ερευνών για τη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσίες των πυρήνων της φωτιάς» τα ονόματά τους κατεγράφησαν σε πληροφοριακό σημείωμα της Αντιτρομοκρατικής γιατί είχαν στενές σχέσεις με τρεις από τους μετέπειτα προφυλακισμένους για συμμετοχή στην οργάνωση αυτή, όμως ποτέ δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ότι οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της Marfin είχαν σχέση με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών