16:57 | 15/10/13
Στο μικροσκόπιο των ανακριτών έχουν μπει 15 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Με βάση τις δικογραφίες από τις κατά τόπους εισαγγελίες ερευνάται η συμμετοχή τους στις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης σε όλη τη χώρα...
Εντός της εβδομάδας εξάλλου ενδέχεται να διευρυνθεί, σύμφωνα με τα άρθρα 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα περί ανατροπής του πολιτεύματος, η αρχική δίωξη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή την περίπτωση και οι έξι βουλευτές που κατηγορήθηκαν θα απολογηθούν συμπληρωματικά αλλά και οι επόμενοι που αναμένεται να βρεθούν στην ίδια θέση θα κληθούν να λογοδοτήσουν και για αυτό το αδίκημα.
Αν τελικά επεκταθεί η δίωξη από τους ανακριτές για παράβαση των άρθρων 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία προβλέπουν ποινές ισοβίων στις περιπτώσεις προσβολής του πολιτεύματος, αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη από τους προέδρους Πρωτοδικών κκ. Σπύρο Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα, αφού την Πέμπτη συνεδριάζει η Ολομέλεια Εφετών. Στη συνέχεια η δικογραφία θα ανατεθεί σε τουλάχιστον δύο εφέτες-ειδικούς ανακριτές για να συνεχίσουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία, όπως φαίνεται, θα διαρκέσει μήνες.
Μετά τη διαφαινόμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας και για τους τρεις βουλευτές (Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος, Ευστ. Μπούκουρας) από την Ολομέλεια της Βουλής, η παραγγελία για άσκηση δίωξης εναντίον τους για εγκληματική οργάνωση (παράβαση άρθρου 187, παρ. 1, 3) θα σταλεί πιθανότατα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ετσι θα αυξηθούν σε εννέα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για κακουργήματα.
Το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων για δύο ή τρεις από τους βουλευτές θα κριθεί, αν υπάρξει χρόνος, από τους δύο ανακριτές στο Πρωτοδικείο, ειδάλλως θα αποφασιστεί από τους εφέτες αλλά αρκετά αργότερα - πρέπει να μελετήσουν την πολυσέλιδη δικογραφία (έφτασε τις 6.000 σελίδες). Ισως γι' αυτό έμπειροι νομικοί συμπεραίνουν ότι πιθανότατα η επόμενη σύλληψη ή συλλήψεις διαταχθούν από τους προέδρους Πρωτοδικών και όχι από τους εφέτες.
Μετά τους Απριλιανούς
Η κατηγορία των άρθρων 134 και 135 (θεσπίστηκαν το 1982 επί Μαγκάκη) και οι σχετικές διώξεις φαίνεται ότι ενεργοποιούνται στο ελληνικό κράτος για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, αφού παρόμοιες κατηγορίες περί ανατροπής του πολιτεύματος υπήρχαν μόνο στην υπόθεση των Απριλιανών. Ετσι η σχετική νομολογία είναι φτωχή, αφού πηγάζει μόνο από την απόφαση εκείνου του δικαστηρίου υπό τον Γιάννη Ντεγιάννη. Με αυτό το δεδομένο το συγκεκριμένο έγκλημα έχει κριθεί ήδη από την προδικασία (βούλευμα του Αρείου Πάγου του 1974) ως στιγμιαίο και όχι διαρκές, επομένως όχι και αυτόφωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρ' ότι οι δύο ανακριτές δεν ζήτησαν επίσημα την άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών και για αυτά τα άρθρα, τα επικαλέστηκαν εν τούτοις καθώς στη δικογραφία πληθαίνουν οι μαρτυρίες που έχουν οδηγούν στη θεμελίωση του συγκεκριμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι ανακριτές περιέγραψαν στο συνοδευτικό έγγραφο στη Βουλή ως σκοπό της ανάκρισης την ανατροπή του πολιτεύματος ορμώμενοι από τα εξής:
Το περιβόητο καταστατικό το οποίο περιγράφει εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία αλλά ιδιαίτερα το κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Η Αρχή του Αρχηγού».
Την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε, ο οποίος αναφέρει πως άκουγε από τους καθοδηγητές του (Γερμενή και Ηλιόπουλο) ότι «θα μπούμε με τα τανκς στη Βουλή»...
Την περιγραφόμενη και από τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες ότι υπήρχε στρατιωτική ιεραρχία, με γυμνάσια που απέβλεπαν στην απάνθρωπη σκληραγώγηση των μελών της οργάνωσης, η οποία είχε «τη βία ως σκοπό και όχι ως μέσον», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο ανακριτές.
Ουσιαστικά άλλωστε οι δύο δικαστικοί προαναγγέλλουν τη συγκεκριμένη δίωξη αναφέροντας ότι για όλες τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχει ασκηθεί δίωξη θα σταλεί έγγραφο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.
Διάταξη με «έννοια αόριστη»
Εν τω μεταξύ υπάρχουν και φωνές μέσα στη Δικαιοσύνη που επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ, αφού η «ανατροπή του πολιτεύματος» είναι μια έννοια αόριστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά και σε άλλες περιπτώσεις. Σε αυτούς τους ενδοιασμούς στηρίζεται και η διστακτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να επικροτήσει για την επίκληση του συγκεκριμένου άρθρου από τους ανακριτές.
Στο επόμενο στάδιο της ανάκρισης στο Εφετείο θα μπουν στο μικροσκόπιο και τα οικονομικά της οργάνωσης, οι προστασίες, οι εκβιασμοί αλλά και οι πηγές της χρηματοδότησης, αφού η κρατική επιδότηση, ακόμη και το σύνολο των μισθών των βουλευτών της, δεν μπορούσαν να συντηρήσουν όλο τον στρατό της Χρυσής Αυγής.
Αναφορικά με τις φωνές διαμαρτυρίας κατά των ανακριτών κκ. Γεωργουλέα και Παπακώστα, για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και για την κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχουν. Οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στην ομιλία του υπέρ της Δικαιοσύνης αλλά και η συνομιλία του υπουργού κ. Χ. Αθανασίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια έχουν διαλύσει όλα τα σύννεφα.
«Πρόκειται για έμπειρους και αξιόλογους δικαστές. Αφήσαμε τη Δικαιοσύνη ελεύθερη να αποφασίσει» φέρεται να είπε ο κ. Αθανασίου στον κ. Παπούλια. Εκ των υστέρων άλλωστε το γεγονός ότι οι δύο άφησαν ελεύθερους τους τρεις και προφυλάκισαν άλλους τρεις, σύμφωνα με αρμόδια δικαστική πηγή, συνηγορεί ως ισχυρό επιχείρημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Κλειδί η απολογία Ρουπακιά
«Αδειάσματα» και πιέσεις «να τα πει όλα»
Στην απολογία Ρουπακιά μεθαύριο, Τρίτη, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα βασίζουν, όπως φαίνεται, οι δικαστικές αρχές μεγάλες προσδοκίες για τη σύνδεση της εγκληματικής οργάνωσης με το ειδεχθές έγκλημα. Ισως γι' αυτό ασκούνται «πιέσεις» από μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής που απευθύνονται σε κατηγορουμένους και μάρτυρες για να ανασκευάσουν απολογίες ή να μη μιλήσουν.
Η οικογένεια Ρουπακιά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβουλεύει τον κατηγορούμενο δράστη να τα πει όλα. Αποδίδουν την ευθύνη για την πράξη του σε αυτούς που «όπλισαν το χέρι του» και όχι στον συγγενή τους. Οπως φαίνεται, και ο ίδιος ο κατηγορούμενος είναι ενοχλημένος από το «άδειασμα» που του έκαναν άλλοι κατηγορούμενοι, αλλά ως την Παρασκευή η επίσημη γραμμή που θα τηρήσει φαίνεται να είναι η ίδια με αυτή στην ανακρίτρια του Πειραιά που ερευνά τη δολοφονία Φύσσα, όταν κάλυψε τους επικεφαλής.
Από τον ανακριτή πάντως θα δεχθεί επίμονες ερωτήσεις: αν έπαιρνε και από ποιον εντολές και κυρίως πώς εξηγεί ότι ήταν παρών σε όλες τις εξορμήσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Πιθανότατα θα του επιδείξουν και οπτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή. Κυρίως όμως θα δεχθεί ερωτήσεις αν υπήρχε εντολή για δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Κρίσιμη θα είναι η απολογία του και για τους συγκατηγορουμένους του αλλά και για τα επεισόδια στη Ζώνη του Περάματος, πίσω από τα οποία κρύβονται και συμφέροντα επιχειρηματιών, όπως δείχνουν στοιχεία από μαρτυρικές καταθέσεις.
Πηγή: tovima.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα