«Φρένο» στην κλιματική αλλαγή έβαλαν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Φρένο» στην κλιματική αλλαγή έβαλαν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι

13:59 | 11/11/13
Ανάλογο ρόλο έπαιξε και η απαγόρευση των χημικών ουσιών -χλωροφθοράνθρακες- που καταστρέφουν το όζον...

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχαν απαγορευθεί στο μεταξύ, μέσω του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987, οι χημικές ουσίες (χλωροφθοράνθρακες) που καταστρέφουν το όζον.

Ανάλογο ρόλο «φρεναρίσματος» στην υπερθέρμανση έπαιξαν, επίσης, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση - «κραχ» του μεσοπολέμου, στη διάρκεια των οποίων μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου κ.α.), λόγω υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς (ενδεικτικά, μεταξύ 1929-1932 οι ετήσιες εκπομπές αερίων μειώθηκαν κατά 26%).

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ολλανδο-μεξικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία κατέγραψε και συσχέτισε στατιστικά -για την περίοδο 1880 - 2010- το επίπεδο της θερμοκρασίας της Γης στον 20ο και 21ο αιώνα, με τα «αέρια του θερμοκηπίου» και τους χλωροφθορανθράκες.


Οι ερευνητές του Ελεύθερου

Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικό, με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Εστράδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", σύμφωνα με το ΒΒC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science", εκτιμούν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ήταν σήμερα κατά 0,1 βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Η εν λόγω μείωση (της τάξης του 15%) δεν είναι μεγάλη, αλλά ούτε αμελητέα, με δεδομένο ότι κατά τον προηγούμενο αιώνα η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε συνολικά κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Οι χλωροφθοράνθρακες είναι κυρίως βιομηχανικά αέρια, που χρησιμοποιούνταν ως βιομηχανικοί διαλύτες, ψυκτικά, αεροζόλ κ.α. Ανοίγουν τρύπες στο στρώμα του όζοντος, ενώ παράλληλα δρουν ως ισχυρά «αέρια του θερμοκηπίου» (10.000 ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ διαρκούν έως 100 χρόνια), παγιδεύοντας την θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αν και η συσσώρευση των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα δεν έχει σταματήσει, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 καταγράφεται μια επιβράδυνση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες μελετούν για να εξηγήσουν και για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ τους. Ορισμένοι σκεπτικιστές προβάλλουν αυτή ακριβώς την εξέλιξη ως βασικό επιχείρημα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει υπερτονισθεί υπερβολικά.

Έχουν προταθεί διάφορες επιστημονικές θεωρίες γι’ αυτό το σχετικό «φρενάρισμα» στην υπερθέρμανση του πλανήτη (η μικρότερη ηλιακή δραστηριότητα, οι διαχρονικές αλλαγές στο φαινόμενο του Ελ Νίνιο κ.α.).

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει πλέον και την επίπτωση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (που υπέγραψαν 46 χώρες), καθώς επίσης των δύο μεγάλων πολέμων και του οικονομικού «κραχ» ανάμεσά τους.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών