Βούτσης: Γονιμοποιούνται διεργασίες που θα φανούν τον επόμενο μήνα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βούτσης: Γονιμοποιούνται διεργασίες που θα φανούν τον επόμενο μήνα

14:53 | 11/11/13
«Πολιτική τομή» που θα φανεί άμεσα χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, την πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «γονιμοποιούνται διεργασίες» που θα φανούν «βραχυπρόθεσμα, τον επόμενο ένα-ενάμισι μήνα».

«Περιμένετε και θα δούμε. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, δεν θα μπορούσαν να ήταν κατακλυσμιαίες χθες, το καταλαβαίνουμε. Θα είμαστε μάρτυρες σε αυτό, καθώς έρχονται κι άλλες ψηφοφορίες όχι μόνο για τον προυπολογισμό, αλλά και για τα μέτρα, τον ειδικό φόρο για τα ακίνητα και άλλες. Εκεί θα γονιμοποιηθούν και επιπλέον αρκετές αντιρρήσεις, αντιστάσεις, αμφισβητήσεις και μέσα στη βουλή» εκτιμά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη μεν βουλή θα έρθουν πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες μέσα σε έναν μήνα από τώρα. Μπορεί να είναι δύο και τρεις αυτές οι ψηφοφορίες πριν από την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας έτσι έστω να δοθεί ευκαιρία -αν πρόκειται να έχουμε πολιτικές ανατροπές σε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος του 2013- να γίνουν με τον πιο επίσημο τρόπο πάνω σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Βούτσης και προσθέτει: «Αλλά η γονιμοποίηση -και αυτό ενόχλησε πάρα πολύ τους νεοδημοκράτες βουλευτές- των πολιτικών διεργασιών, προέρχεται κυρίως από την παρουσία και την ενεργοποίηση του κόσμου σε μαζικούς, δημοκρατικούς αγώνες. Ο κόσμος θα βάλει γι’ άλλη μια φορά τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτήρισε επίσης «πολιτική ανοησία» τη στάση της κυβέρνησης «να μην αξιοποιεί, τουλάχιστον, διαπραγματευτικά τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε: «Αν δεν μπορούν ούτε αυτό να καταλάβουν, είναι όμηροι απολύτως των διαθέσεων των τροικανών».

Αναφερόμενος στη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο σύνολό της, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Προσέξατε πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν προθεσμίες και ενστάσεις; Γι αυτό σας είπα ότι γονιμοποιούνται διεργασίες και κρατήστε το αυτό. Επίσης, για τη ΔΗΜΑΡ από ό,τι φαίνεται ήταν μια αναγκαστική συμβίωση απόψεων, διότι άλλοι ήταν υπέρ και άλλοι κατά, έτσι ώστε να συντηρηθεί η ενότητα του κόμματος».


Ολόκληρη η συνέντευξη του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε Βούτση, θα ήθελα μια πρώτη αποτίμηση της ψηφοφορίας στη βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ...

ΑΠ: Υπήρξε μια πολιτική τομή που θα μετρήσει βραχυ-μεσοπρόθεσμα, επιτρέψτε μου την έκφραση, και θα είμαστε μάρτυρες σε αυτό, καθώς έρχονται κι άλλες ψηφοφορίες όχι μόνο για τον προυπολογισμό, αλλά και για τα μέτρα, τον ειδικό φόρο για τα ακίνητα και άλλες. Εκεί θα γονιμοποιηθούν και επιπλέον αρκετές αντιρρήσεις, αντιστάσεις, αμφισβητήσεις και μέσα στη βουλή. Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική. Ήμασταν υποχρεωμένοι να την κάνουμε έτσι κι αλλιώς με την έννοια ότι ο κ. Σαμαράς επί ενάμισι χρόνο ήταν κρυπτόμενος και δεν είχε απαντήσει ούτε σε μία ερώτηση στην ώρα του πρωθυπουργού. Στη συζήτηση ανοίξανε όλα τα θέματα, όχι μόνο της ΕΡΤ και της δημοκρατίας και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι ήταν υποχρέωσή μας η δυσπιστία που υπάρχει στην κοινωνία ευρύτατα διαδεδομένη και πανθομολογούμενη και δεν την αμφισβήτησαν ούτε οι βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων να περάσει και να διαμορφώσει πολιτικό προγεφύρωμα μέσα στη βουλή.

ΕΡ: Η κυβέρνηση επιμένει, όμως, ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία, συσπειρώθηκαν οι βουλευτές, κάποιες αντιδράσεις που υπήρχαν δεν εκφράστηκαν. Μήπως τελικά η πρότασή σας, μεταφορικά μιλώντας, ήταν ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου;

ΑΠ: Αυτά τα πράγματα γονιμοποιούνται συν τω χρόνω και μάλιστα βραχυπρόθεσμα, για τον επόμενο ένα-ενάμισι μήνα. Περιμένετε και θα δούμε. Το ξέρουν και στην κυβέρνηση. Είναι αρκετά έμπειροι και καταλαβαίνουν ότι όταν έρχεται η πολιτική συζήτηση, η δημοκρατία, μέσα στη βουλή και δεν μένουν τα πράγματα να λύνονται έξω από διάφορες εγκληματικές ενέργειες, αλλά και κατασταλτικές δράσεις στην ΕΡΤ, και έρχεται ο δημόσιος διάλογος εκεί που πρέπει, τότε τα πραγματικά επιχειρήματα κερδίζουν στις συνειδήσεις και των ανθρώπων και των βουλευτών. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, δεν θα μπορούσαν να ήταν κατακλυσμιαίες χθες, το καταλαβαίνουμε. Όλοι αναγκάστηκαν και τα κόμματα της ελλάσονος αντιπολίτευσης που δεν ήθελαν να γίνει αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ίσως γιατί είχαν τους προβληματισμούς τους, όλοι κατάλαβαν ότι πλέον θα πρέπει επί της ουσίας να τοποθετούμεθα και να διαλέγουμε στρατόπεδα.

ΕΡ: Κύριε Βούτση, από το ΠΑΣΟΚ μόνον η κ. Τζάκρη διαχώρισε τη στάση της και ψήφισε την πρότασή σας, ενώ η ΔΗΜΑΡ επέλεξε το «παρών»...

ΑΠ: Προσέξατε πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν προθεσμίες και ενστάσεις; Και μιλάω για ανθρώπους που το έχουν ξανακάνει. Γι αυτό σας είπα ότι γονιμοποιούνται διεργασίες και κρατήστε το αυτό. Επίσης, για τη ΔΗΜΑΡ από ό,τι φαίνεται ήταν μια αναγκαστική συμβίωση απόψεων, διότι άλλοι ήταν υπέρ και άλλοι κατά, έτσι ώστε να συντηρηθεί η ενότητα του κόμματος. Δικαίωμά τους είναι να μη θέλουν με τίποτα εκλογές, μόνο που αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τον ρόλο ενός κόμματος της αριστερής αντιπολίτευσης. Όσοι το καταλαβαίνουν, το καταλαβαίνουν.

ΕΡ: Τι άλλα εργαλεία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει την κυβέρνηση, καθώς βάζετε μετ` επιτάσεως θέμα εκλογών;

ΑΠ: Στη μεν βουλή θα έρθουν πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες, ονομαστικές και εν συνόλω, μέσα σε έναν μήνα από τώρα. Μπορεί να είναι δύο και τρεις αυτές οι ψηφοφορίες πριν την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας έτσι έστω να δοθεί ευκαιρία -αν πρόκειται να έχουμε πολιτικές ανατροπές σε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος του 2013- να γίνουν με τον πιο επίσημο τρόπο πάνω σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά η γονιμοποίηση -και αυτό ενόχλησε πάρα πολύ τους νεοδημοκράτες βουλευτές- των πολιτικών διεργασιών, προέρχεται κυρίως από την παρουσία και την ενεργοποίηση του κόσμου σε μαζικούς,δημοκρατικούς αγώνες. Αυτό που το ονομάζουν και μας το είπαν εκατό φορές μέσα στο τριήμερο «πεζοδρόμιο» και που θύμιζε προδικτατορικές καταστάσεις. Το ξεπερνώ αυτό και ας μείνουμε στο ότι ο κόσμος θα βάλει για άλλη μια φορά τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αξιοποιήσει την έκβαση της αναμέτρησης στη βουλή;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλη αυτή τη δραστηριότητα -τη χθεσινή συγκέντρωση που οργανώσαμε στο Σύνταγμα, αλλά και την πρόταση δυσπιστίας που υποβάλαμε- ως πρωτοβουλίες που δυσκολεύουν τη χώρα και τις διαπραγματεύσεις, δημιουργούν αρνητική εικόνα για τη χώρα. Επιτρέψτε μου να πω ότι πρόκειται για πολιτική ανοησία. Ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να αξιοποιούν διαπραγματευτικά τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης. Αν δεν μπορούν ούτε αυτό να καταλάβουν, είναι όμηροι απολύτως των διαθέσεων των τροϊκανών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών