Κίνα: Σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του ενός παιδιού, τέλος στα στρατόπεδα εργασίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κίνα: Σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του ενός παιδιού, τέλος στα στρατόπεδα εργασίας

20:01 | 15/11/13
Σημαντικές αλλαγές στην αμφιλεγόμενη πολιτική του «ενός τέκνου» αλλά και την κατάργηση των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή η ηγεσία της Κίνας, μέσω τηλεγραφήματος του κρατικού πρακτορείου Xinhua, λίγες ημέρες μετά τη λήξη μίας βαρυσήμαντης συνέλευσης της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τρίτη Ολομέλεια).

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ζευγάρια μπορούν πλέον να αποκτήσουν δύο παιδιά εάν μονάχα ένας εκ των δύο γονέων είναι μοναχοπαίδι, ενώ μέχρι πρότινος αυτό επιτρεπόταν μόνο σε ζευγάρια όπου αμφότεροι οι γονείς ήταν μοναχοπαίδια.

Η πολιτική του «ενός τέκνου» τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη δεκαετία του 1970, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού της χώρας. Έχει κατά διαστήματα εφαρμοστεί με μεγάλη σκληρότητα, με τις Αρχές να επιβάλουν, μεταξύ άλλων, καθυστερημένες αμβλώσεις και υποχρεωτικές στειρώσεις.

Οι επίμαχες αλλαγές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της Κίνας, το οποίο γίνεται σοβαρότερο λόγω ενός διογκούμενου δημογραφικού προβλήματος. Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά 3,45 εκατομμύρια το 2012.

Παράλληλα, η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας ανακοίνωσε την κατάργηση των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, γνωστά ως σύστημα «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας». Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα προκειμένου να σιωπήσει επικριτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και πολίτες που κατήγγειλαν υποθέσεις διαφθοράς.

Η Τρίτη Ολομέλεια είναι ένα φόρουμ όπου συχνά δρομολογούνται και αποφασίζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Πέραν των αλλαγών στην πολιτική του «ενός τέκνου» και την κατάργηση των στρατοπέδων εργασίας, ανακοινώθηκε και πληθώρα άλλων αλλαγών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών