Πλημμυρίδα κατασχέσεων σε χιλιάδες φορολογούμενους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πλημμυρίδα κατασχέσεων σε χιλιάδες φορολογούμενους

13:03 | 21/11/13
Παρέμβαση της Εφορίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο...

Το μακρύ χέρι της Εφορίας ένιωσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια, πληρωμές πελατών, ακόμα και στο ταμείο των επιχειρήσεών τους, 81.582 φορολογούμενοι στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, μετά τη μαζική ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων που επιστράτευσε το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έφταναν τις 48.589. Έναν χρόνο αργότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, οι εφορίες είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις εις βάρος 81.582 φορολογουμένων οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Μέχρι πέρυσι, η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ήταν σχεδόν το μοναδικό όπλο - ή τουλάχιστον αυτό με συντριπτικά τη μεγαλύτερη συχνότητα - που επιστρατευόνταν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν και επιστρατεύεται κάθε εναλλακτική κατάσχεσης που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τα πράγματα για τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι απλά. Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή και έπειτα από αλλεπάλληλες οχλήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα, επιστολές μέσω ταχυδρομείου και προειδοποιήσεις κατασχέσεων, ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί για να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει την οφειλή του, τότε η Εφορία βάζει χέρι σε ό,τι της επιτρέπει ο νόμος. Όπως σημειώνουν «Τα Νέα», οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποδοτικές, καθώς οδηγούν λεφτά απευθείας στο ταμείο με πέντε τρόπους:

- Καταθέσεις στις τράπεζες. Η εντολή διαβιβάζεται από τις εφορίες στις τράπεζες με δικαστικό επιμελητή, η τράπεζα ανοίγει τον λογαριασμό και αποδίδει στην Εφορία ό,τι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης, στο πλαίσιο των προστατευτικών διατάξεων για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25%, υπό τον όρο ό,τι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ). Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 5 ευρώ.

- Στο λογιστήριο. Η Εφορία έχει δυνατότητα να κάνει κατάσχεση μέρους του μισθού εργαζομένου απευθείας από το λογιστήριο του εργοδότη. Αυτή η κατηγορία κατασχέσεων βέβαια είναι σχετικά περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι ο νόμος προστατεύει από κατασχέσεις μισθούς και συντάξεις έως 1.000 ευρώ.

- Ενοίκια. Αντί η Εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει χρέη, αναζητά τον ενοικιαστή. Οταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου απευθείας στην Εφορία.

- Στο ταμείο. Αποτελεί τη νέα «μόδα». Οι ελεγκτές κάνουν κατασχέσεις των ημερήσιων εισπράξεων απευθείας από το ταμείο των επιχειρήσεων. Κάπως έτσι πρόσφατα σε γνωστό φούρνο της Βάρκιζας έγινε κατάσχεση των ημερήσιων εισπράξεων της τάξεως των 5.000 ευρώ.

- Από πελάτες. Αναζητούνται οι πελάτες επιχειρήσεων, οι οποίοι πρόκειται να πληρώσουν χρήματα σε οφειλέτες της Εφορίας με ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα χρήματα αλλάζουν δρόμο και πάνε απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών