Προς απόρριψη μετά πολλών... επαίνων η πρόταση Κουβέλη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προς απόρριψη μετά πολλών... επαίνων η πρόταση Κουβέλη

08:29 | 1/11/13
Με … υποσημειώσεις και αστερίσκους κάνουν δεκτή τα κόμματα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και τη μετατροπή κατ’ ουσίαν του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική. Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση θα απορριφθεί μετά πολλών … επαίνων και με υποσχέσεις για λύση του προβλήματος εν ευθέτω χρόνο...

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές παρά μόνο αν την ψηφίσει και η ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πολύ περισσότερο που στην προγραμματική συμφωνία απέρριψε ουσιαστικά το αίτημα Βενιζέλου για συζήτηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το ενδιαφέρον συνεπώς μετατοπίζεται στο τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου εξακολουθούν να διακηρύττουν την πίστη τους στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος , χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί από «περίεργο έως ύποπτο» το χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας για την κατάργηση του μπόνους, υποψιαζόμενη προφανώς ότι έχει ως στόχο τη δημιουργία εμποδίων σχηματισμού κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές. Ωστόσο αμέσως μετά τις περασμένες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 όλα τα κόμματα είχαν δεσμευτεί στην κατάργηση ή την τροποποίηση του μπόνους, ωστόσο ουδείς έως σήμερα –με εξαίρεση τον Φώτη Κουβέλη χθες – ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία.

Είναι πάντως αλήθεια ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση του μπόνους, αν υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε ευρύτερες κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς αν τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων στις προσεχείς εκλογές είναι χαμηλά θα απαιτηθεί πιθανόν ακόμα και συνασπισμός μεταξύ τους ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Και είναι αλήθεια ότι η πρόταση του Φώτη Κουβέλη έχει ως στόχο και την ανασύνθεση του κομματικού σκηνικού.

Ενδιαφέρον έχει και το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι το μπόνους πρέπει να μοιραστεί προεκλογικά και αναλογικά στα κόμματα εκείνα που θα δεσμευτούν ότι θ συγκροτήσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόταση όμως που έχει αρκετές αδυναμίες, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί αν ένα κόμμα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, λάβει το μπόνους, αλλά μετά αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Τι θα συμβεί τότε με το μπόνους που θα έχει λάβει αυτό το κόμμα;

Με ενδιαφέρον τέλος αναμένεται και η τοποθέτηση του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛΛ απέναντι στην πρόταση …

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών