Ρουμελιώτης: Με κούρεμα χρέους εξ αρχής, δεν θα παίρναμε σκληρά μέτρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ρουμελιώτης: Με κούρεμα χρέους εξ αρχής, δεν θα παίρναμε σκληρά μέτρα

18:49 | 20/11/13
Σε κανονικό -και άκρως εποικοδομητικό- debate για το δημόσιο χρέος, με αιχμή την αναδιάρθρωση, εξελίχθηκε η συζήτηση, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με αφορμή μελέτη του καθηγητή Οικονομικών, Διονύση Χιόνη...

Η συζήτηση άναψε, όταν ο πρώην εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορούσε και έπρεπε να γίνει ακόμα και το Σεπτέμβριο του 2010, αλλά δεν έγινε. Θέση με την οποία διαφώνησε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Νίκος Φίλιππας.


Χιόνης: Μύθος η μετάδοση της κρίσης μεταξύ ομολόγων

Ο κύριος Χιόνης είπε ότι οι δύο αναδιαρθρώσεις, που έγιναν στην Ελλάδα, ήταν από τις μεγαλύτερες, αλλά δεν έδωσαν μια ελάφρυνση ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο. “Σύμφωνα με τη μελέτη, αλλάζουν οι προσδιοριστικοί παράγοντες των spread και υπάρχει αδυναμία ουσιαστικών παρεμβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “καταρρίπτεται ο μύθος ότι υπάρχει μηχανισμός μετάδοσης από τα ελληνικά ομόλογα σε αυτά άλλων χωρών του Νότου. Η αργοπορία και οι ασάφειες στο θέμα της διαχείρισης του χρέους είναι ξεκάθαρες (σε όλη αυτή την τριετία)”.


Κόλλιας: Αναποτελεσματικό το κούρεμα χωρίς ανάπτυξη

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι “οι δύο αναδιαρθρώσεις, που επιχειρήθηκαν την τελευταία διετία - δηλαδή, το PSI και η επαναγορά - δεν απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη δραστική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πέραν των όποιων αδυναμιών και λαθών είχαν αυτές οι δύο διαδικασίες, ο βασικός λόγος, που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, είναι το γεγονός ότι δεν φροντίσαμε - δεν κάναμε τίποτα για την ακρίβεια - για τον παρονομαστή. Δηλαδή, για την ανάπτυξη. Φτάσαμε στο σήμερα, λοιπόν, οπότε - για μια ακόμα φορά - το κούρεμα του χρέους - το τρίτο κατά σειρά - θεωρείται δεδομένο... Είτε στο ονομαστικό ποσό, είτε στους τόκους...

Και αυτή, όμως, η αναδιάρθρωση δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αν δεν ασχοληθούμε με το ΑΕΠ της χώρας... Αν δεν προσπαθήσουμε, το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μείωσης της ύφεσης και επιστροφής στην ανάπτυξη. Γιατί, αν δεν αυξηθεί ο παρονομαστής, ό,τι και να κάνουμε με τον αριθμητή, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα”.


Ρουμελιώτης: Με κούρεμα εξ αρχής, θα ήταν ηπιότερα τα μέτρα

Ο πρώην εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ανέφερε ότι το σφάλμα το ελληνικό πρόγραμμα είχε πρόθεση και διέγνωσε σκοπιμότητα γύρω από το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορούσε και έπρεπε να γίνει ακόμα και το Σεπτέμβριο του 2010, αλλά δεν έγινε. “Ενώ οι αγορές μιλούσαν και για κρίση βιωσιμότητας, οι λύσεις, που δόθηκαν, ήταν για την κρίση ρευστότητας”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι “η μη αναδιάρθρωση του χρέους είχε οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Το κούρεμα μπορούσε να γίνει από την άνοιξη του 2010”, είπε, τονίζοντας ότι ένα κούρεμα 30% μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες και θα οδηγούσε το χρέος στο 80% ΑΕΠ. Έτσι, σύμφωνα με τον κύριο Ρουμελιώτη, η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο ήπια και το πρόγραμμα όχι τόσο εμπροσθοβαρές. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την εμπειρία του ΔΝΤ από τις 180 αναδιαρθρώσεις, που έχει συντονίσει ανά τον κόσμο.


Φίλιππας: Εξαιρετικά επικίνδυνο το κούρεμα το 2010 

Ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, καθηγητής Νίκος Φίλιππας, είχε αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να γινόταν το κούρεμα από την αρχή και ότι πρέπει να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ, γιατί “σε λίγο καιρό, το άλλοθι της κρίσης της Ευρωζώνης δεν θα υπάρχει και θα μείνουμε μόνοι μας”. Πρόσθεσε ακόμα πως το ζητούμενο είναι να κάνουμε τις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία μεταρρυθμίσεις.

Υπέρ της εξ αρχής αναδιάρθρωσης του χρέους τάχθηκε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Παναγιώτης Πετράκης, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είχε αγοράσει ομόλογα 130 δισ. ευρώ και τότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, ενώ εκτίμησε πως δεν πρέπει να βλέπουμε το τρίτο κούρεμα ως πανάκεια, που θα λύσει το πρόβλημα.
Στην ίδια άποψη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, που μίλησε για τραγική αποτυχία διαχείρισης της κρίσης τα τελευταία τρία χρόνια από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σαρδελής: Δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με τα νούμερα

Ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χριστόφορος Σαρδελής, μίλησε για τον πανικό, που έσπειραν με τη διεύρυνση των spread οι αγορές στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν ήταν ειλικρινής ούτε με τον εαυτό της, ούτε απέναντι στον ελληνικό λαό, ούτε στην Ευρώπη. “Θεωρούσαμε πολυτέλεια να ασχοληθούμε με τα νούμερα”, σημείωσε.

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, είπε ότι η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη, “για να μην επικρέμεται το χρέος ως δαμόκλειος σπάθη σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής πλευράς”, εκτιμώντας ότι η αν τα αντανακλαστικά της Ευρώπης ήταν ταχύτερα, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μηχανισμός για να βρει την οριστική λύση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, Απόστολος Ρεφενές, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει ιδιώτης, που να αποδεχθεί κούρεμα στο ποσό. “Μας ζητούν να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και μπορούμε”, είπε.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών