Αποστολή επιπλέον 5.500 κυανόκρανων στο Ν. Σουδάν ζητά ο Μπαν Κι-μουν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αποστολή επιπλέον 5.500 κυανόκρανων στο Ν. Σουδάν ζητά ο Μπαν Κι-μουν

06:18 | 24/12/13
Την αποστολή επιπλέον 5.500 στρατιωτών και 423 αστυνομικών στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου να ενισχύσουν τη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που ήδη επιχειρεί στη χώρα, πρότεινε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και του Associated Press.

Η έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ έρχεται καθώς το Νότιο Σουδάν παραμένει βυθισμένο σε μία βαθιά πολιτική και εθνοτική κρίση. Ο κύκλος βίας ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν το πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, που ανήκει στην κοινότητα των Ντίνκα, κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο Ριέκ Μασάρ, της κοινότητας των Νουέρ, για πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Αιματηρές συγκρούσεις έχουν έκτοτε καταγραφεί σε πολλές περιοχές της πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Σύμφωνα με τον συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 100.000 ενδέχεται να έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Κανένα από τα αυτά τα στοιχεία ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται απολύτως ακριβές λόγω της αναταραχής που επικρατεί.

Μία επί τις πλέον σοβαρές πιθανές εστίες βίας είναι η πόλη Μπορ, στο νότιο τμήμα της αφρικανικής χώρας, όπου περίπου 3.000 ξένοι υπήκοοι έχουν παγιδευτεί. Στην Μπορ καταγράφονται σποραδικές συγκρούσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως ένοπλοι υποστηρικτές του πρώην αντιπροέδρου κινούνται προς αυτήν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ απομάκρυναν 380 πολίτες τους και 300 άλλους από το Νότιο Σουδάν.

Επί του παρόντος, η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν αριθμεί σχεδόν 7.000 στρατιώτες. Συνεπώς, οι ενισχύσεις θα ανέβαζαν τον αριθμό των κυανόκρανων σε περίπου 12.000.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαν ζητά την αποστολή πέντε μονάδων πεζικού, τριών μαχητικών ελικοπτέρων, τριών μεταγωγικών ελικοπτέρων, και ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130.

Οι επιπλέον 5.500 άνδρες θα μπορούσαν να προέλθουν από άλλες αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική, σύμφωνα με επιστολή του κ. Μπαν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το περιεχόμενο της οποίας έχουν δει το Γαλλικό Πρακτορείο και το AP.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται την Τρίτη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών