Αργεντινή: Άδεια άμβλωσης σε έφηβη που είχε μείνει έγκυος λόγω βιασμού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αργεντινή: Άδεια άμβλωσης σε έφηβη που είχε μείνει έγκυος λόγω βιασμού

14:04 | 28/12/13
Άδεια σε 14χρονη κοπέλα, η οποία είχε μείνει έγκυος λόγω βιασμού, να προχωρήσει σε άμβλωση έδωσε την Παρασκευή εφετείο της Αργεντινής, ακυρώνοντας πρωτόδικη απόφαση που είχε απαγορεύσει στο νεαρό θύμα να τερματίσει την εγκυμοσύνη της...

Ο 14χρονη έφηβη είχε βιαστεί από το σύντροφο της μητέρας της. Η μητέρα συνέλαβε το σύντροφό της τη στιγμή που εκείνος βίαζε την έφηβη κόρη της. Ο βιαστής στη συνέχεια ξυλοκόπησε και τις δύο γυναίκες. Στο νοσοκομείο, οι γυναικολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την εγκυμοσύνη του κοριτσιού. Τόσο η μητέρα όσο και η κοπέλα ζήτησαν να γίνει άμβλωση.

Στην Αργεντινή, οι εκτρώσεις είναι παράνομες, εκτός από περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή όπου η εγκυμονούσα έχει πέσει θύμα βιασμού.

Ωστόσο, στις 17 Δεκεμβρίου, δικαστής στην επαρχία Σάλτα απαγόρευσε στο νεαρό κορίτσι να θέσει τέλος στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της. Μάλιστα, διέταξε την έφηβη να δώσει το νεογέννητο για υιοθεσία σε θετούς γονείς.

Η πρωτόδικη απόφαση προκάλεσε την οργή οργανώσεων για τα δικαιώματα της γυναίκας.

«Όταν πρόκειται για το σώμα της γυναίκας και την δυνατότητά της να αποφασίζει για το δικό της σώμα, αναδύεται μια ιδεολογία πατριαρχική και σοβινιστική, που είναι κυρίαρχη στην κοινωνία και στους κόλπους της Εκκλησίας» κατήγγειλε η Μάμπελ Γκαμπάρα, δικηγόρος της εθνικής εκστρατείας για το δικαίωμα στη νόμιμη, ελεύθερη και δωρεάν άμβλωση.

Η Αργεντινή υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το 2010 το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όμως η άμβλωση παραμένει ένα ζήτημα ταμπού.

Οι αμβλώσεις γίνονται παράνομα και υπό επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και φθάνουν τις 700.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση. Περίπου 100 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές ύστερα από παράνομες αμβλώσεις σε ετήσια βάση.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών