ΗΠΑ: Δικομματική συμφωνία για προϋπολογισμό 2014-15 μετά το «λουκέτο» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΗΠΑ: Δικομματική συμφωνία για προϋπολογισμό 2014-15 μετά το «λουκέτο»

15:18 | 11/12/13
Σε δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της διετίας 2014 - 2015 κατέληξαν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον οι διαπραγματευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, προσυπογράφοντας μία συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την αποφυγή του πολιτικού αδιεξόδου που οδήγησε το αμερικανικό Δημόσιο σε «λουκέτο» στις αρχές Οκτωβρίου.



Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα οικονομικά έτη 2014 και 2015 προβλέπει ετήσιο όριο δαπανών της τάξης του 1,012 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, έναντι «ταβανιού» $967 δισ. που ισχύει για το 2013.

Οι αμυντικές δαπάνες της υπερδύναμης ορίζονται στα 520,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, η δικομματική συμφωνία προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το προσχέδιο χαίρει της υποστήριξης της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι συντηρητικοί απολαμβάνουν την πλειοψηφία. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα της κοινοβουλευτικής τους ομάδας ενδέχεται να απορρίψουν τη συμφωνία.

Τη συμφωνία χαιρέτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι καλό σημάδι πως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο μπόρεσαν να [...] σπάσουν τον κύκλο των κοντόφθαλμων αποφάσεων που καθοδηγούνται από την κρίση», σχολίασε.

«Πιστεύω πως αυτή η συμφωνία είναι μία ξεκάθαρη βελτίωση του status quo. Η Συμφωνία διασφαλίζει πως δεν θα έχουμε ένα σενάριο κλεισίματος της κυβέρνησης τον Ιανουάριο [...] ή τον Οκτώβριο. Διασφαλίζει πως δεν θα σερνόμαστε από κρίση σε κρίση», δήλωσε ο διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικάνων και υποψήφιος αντιπρόεδρος το 2012, Πολ Ράιαν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών