Κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία

09:11 | 10/12/13
Πλειστηριασμοί με... ονοματεπώνυμο είναι το αντάλλαγμα που ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της στην προστασία της πρώτης κατοικίας...

«Πλειστηριάστε 100-200 μεγάλα σπίτια στρατηγικών κακοπληρωτών εδώ και τώρα», φέρεται να είπαν στελέχη των δανειστών στις επαφές που είχαν όχι μόνο με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τραπεζικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδέκτης των πιέσεων δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Δανειστές εκτιμούν ότι υπάρχουν στις τράπεζες μεγάλα ακίνητα που δεν εντάσσονται στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη (σ.σ.: καλύπτει πρώτη κατοικία ίση με το αφορολόγητο συν 50%, δηλαδή 450.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για οικογένεια με δύο τέκνα ή με 300.000 ευρώ για άγαμο).

Εκτιμούν ότι για όσα από τα ακίνητα αυτά υπάρχουν στοιχεία ότι ο οφειλέτης έχει, αλλά δεν πληρώνει, μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό άμεσα. Ο στόχος είναι –αναφέρουν– διπλός: για παραδειγματισμό όσων έχουν, αλλά δεν πληρώνουν, ώστε να αρχίσει ροή πληρωμών αλλά και για να πάψει η άνοδος των «κόκκινων» δανείων.

«Ούτε η τρόικα ούτε οι τράπεζες θέλουν μαζική απελευθέρωση πλειστηριασμών, κατανοούν ότι δεν ωφελεί κανέναν», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι θα πληγεί ακόμα πιο πολύ η αγορά ακινήτων και το πιο πιθανό είναι τα περισσότερα να μείνουν στο... ράφι.

«Πρέπει, όμως, να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές. Αναφέρουν ότι η κατάργηση του νόμου Παπαθανασίου, που απαγόρευε πλειστηριασμούς για όλα τα ακίνητα όποιου όφειλε έως 200.000 ευρώ, είναι ένα πρώτο βήμα, στο οποίο συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Αυτό που θα κριθεί –ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες– είναι «σε ποιο μέρος της εισοδηματικής κατανομής θα γίνει η απελευθέρωση». Εκεί είναι που φέρει ενστάσεις η ελληνική πλευρά, καθώς οι δανειστές ήρθαν στο τραπέζι με κριτήρια που αποκλείουν από την προστασία πολύ μεγάλο μέρος της «μεσαίας τάξης», η οποία αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό υπαρκτά προβλήματα ρευστότητας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να αρχίσουν όλοι να πληρώνουν ανάλογα με την δυνατότητά τους και αυτή η δυνατότητα να επανελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Πρέπει να κλείσει κάθε παράθυρο για στρατηγικούς κακοπληρωτές», αναφέρουν. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι εύκολο, επισημαίνουν. Εξηγούν ότι, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν «κενά» στην αναζήτηση φοροφυγάδων, υπάρχουν και τα «κενά» σε όσους έχουν εισοδήματα, αλλά τα κρύβουν...

Το δεύτερο πεδίο είναι πως θα οριστούν οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Δηλαδή, από το 2014, είτε για να δέχεται μια τράπεζα να ρυθμίσει ευνοϊκά το δάνειο ενός πολίτη σε δυσπραγία είτε για να μπορεί να ζητήσει ο πολίτης προστασία από πλειστηριασμό, θα πρέπει, βάσει δεσμευτικών κανόνων, να προσέρχεται και να καταθέτει όλα τα προσωπικά δεδομένα που θα του ζητηθούν.

Τα στοιχεία αυτά θα καθορίζονται βάσει δεσμευτικού για τον πολίτη αλλά και για τις τράπεζες κώδικα (δηλαδή και η τράπεζα θα υποχρεούται σε συγκεκριμένη διευκόλυνση). Για όσους δεν... προσέρχονται, εφόσον τεθούν εισοδηματικά κριτήρια που ζητά η τρόικα, ο δρόμος του πλειστηριασμού θα ανοίγει.


«Κλειδί» το εισοδηματικό όριο

Το σημείο-«κλειδί» είναι το εισοδηματικό όριο που θα τεθεί. Η Ελλάδα ζητεί αντικειμενική αξία κατοικίας 180.000 ευρώ και τουλάχιστον για έναν χρόνο απαγόρευση πρώτης κατοικίας για όλους. Η τρόικα φέρεται να δέχεται ολική απαγόρευση για 6 μήνες το πολύ, για χαμηλότερο όριο περί τις 100.000 ευρώ. Ζητά, μάλιστα, εξαρχής και εισοδηματικά κριτήρια πολύ χαμηλά για την απαγόρευση της τάξης των 13.000 ευρώ.

Αν η πρόταση αυτή περάσει ή μετά τη λήξη της περιόδου απαγόρευσης, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις του για να διασφαλίσει την κατοικία του. Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και θα καθορίζονται βάσει των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» που θα ανακοινώνονται ετησίως από κάποια κρατική αρχή (π.χ., από την ΕΛΣΤΑΤ).

Με βάση τις δαπάνες αυτές (π.χ., για σίτιση, δίδακτρα, έξοδα κίνησης, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.) θα κτίζεται ένα νέου τύπου... τεκμαρτό εισόδημα. Αν τα δηλωθέντα εισοδήματά του είναι πάνω από το όριο αυτό θα πληρώνει την ανάλογη δόση...

Όσο για τον νόμο Κατσέλη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αυτός, όπως δεσμεύτηκαν κατ΄ επανάληψη στελέχη της κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιώσεις για να καλύψουν και μικρομεσαίους οι οποίοι έχουν καταστραφεί από την κρίση και είχαν δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία. Επίσης, επιχειρείται η επιτάχυνση της εξωδικαστικής διαδικασίας του νόμου.

Πηγή: Capital.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών