Τα «μερεμέτια» του υπουργείου Οικονομικών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα «μερεμέτια» του υπουργείου Οικονομικών

20:54 | 23/12/13
Μνημειώδη προχειρότητα αποκάλυψαν οι χειρισμοί του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα με διατάξεις νόμου να μπαινοβγαίνουν στα νομοσχέδια για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, τροπολογίες να κατατίθενται ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα - ωσάν να είχαν κάτι να κρύψουν- και με τον νομοθέτη να μεριμνά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για τη διευθέτηση θεμάτων που είναι γνωστό εδώ και μήνες πως απαιτούν λύσεις ως το τέλος του έτους.

Τα νομοσχέδια για τον ΕΝΦΙΑ και τους πλειστηριασμούς κατατέθηκαν με περίπου μία εβδομάδα διαφορά. Στις 12 Δεκεμβρίου το πρώτο, μετά από ατελείωτα «γράψε, σβήσε» και προετοιμασία ετών με διακομματικές επιτροπές και διαβουλεύσεις, και στις 19 Δεκεμβρίου το δεύτερο.

Και στα δύο, όπως εξαρχής είχε επισημάνει το Euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να βάλει την... Άρτα και τα Γιάννενα. Άσχετες διατάξεις με τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου, από τα warrants του ΤΑΙΠΕΔ και τα αυτοκίνητα του Αγίου Όρους, έως τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γενικών διευθυντών υπουργείων και τη φορολογική μεταχείριση αμοιβών εργαζομένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Και επειδή απ' ό,τι φαίνεται στο υπουργείο Οικονομικών δεν προλάβαιναν να «μπαζώσουν» στον βασικό κορμό του νομοσχεδίου όσες διατάξεις τους είχαν ξεμείνει, άρχισε μετά βροχή από τροπολογίες.

Πέμπτη προς Παρασκευή, ώρα 12 και μισή τη νύχτα, το υπουργείο θυμήθηκε τους πολύτεκνους. Αύξησε έτσι με τροπολογία το εισοδηματικό όριο για την απαλλαγή τριτέκνων και πολυτέκνων από τον ΕΝΦΙΑ από τα 9.000 στα 12.000 ευρώ.

Θεωρητικά, η διόρθωση θα μπορούσε να είχε γίνει μέρες νωρίτερα, αλλά πολλές τέτοιου τύπου παρεμβάσεις συνηθίζεται να γίνονται την τελευταία ώρα στη Βουλή για να φαίνεται (άλλες φορές επικοινωνιακά και άλλες ουσιαστικά) ότι οι βουλευτές παρεμβαίνουν στις τελικές ρυθμίσεις.

Στην ίδια τροπολογία, πέρασε μια διάταξη που μειώνει 60% τον φόρο για τα ημιτελή κτίσματα για να εξυπηρετήσει τους κατασκευαστές που έχουν μείνει με απούλητο στοκ, έγινε και μία ακόμα βελτίωση στη φορολογική επιβάρυνση για τους αγρότες με χέρσες εκτάσεις. Η τροπολογία θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κατατεθεί την επομένη το πρωί, χωρίς να χάσει η Βενετιά βελόνι και χωρίς να δημιουργούνται εντυπώσεις από «της νύχτας τα καμώματα».

Οι τροπολογίες και οι διορθώσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το Σάββατο, λίγο πριν από την ψηφοφορία. Τα πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μια έβγαιναν και μια έμπαιναν στο νομοσχέδιο, μέχρι να παραμείνουν τελικά (με διόρθωση του διμήνου σε εξάμηνο πριν επιβληθεί το πρόστιμο του 10%), ενώ στο παρά πέντε (το βράδυ της Παρασκευής) το υπουργείο Οικονομικών θυμήθηκε ότι κάτι είχε ...ξεχάσει: τι θα γίνει με τις αποδείξεις το 2014.

Το σίριαλ των αποδείξεων κρατάει χρόνια και μέχρι τώρα το υπουργείο έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων. Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν τα τελευταία χρόνια, από κίνητρα με κληρώσεις δώρων για όσους συλλέγουν τυχερές αποδείξεις, έως το πορτογαλικό μοντέλο, για να μη γίνει λόγος για τη θρυλική φοροκάρτα και τους πειραματισμούς Παπακωνσταντίνου με το μπόνους για όσους μάζευαν περισσότερες αποδείξεις που τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα.

Τελικά, με τροπολογία και αυτό -ωσάν να μην υπήρχε χρόνος να περιληφθεί μια κανονική διάταξη σε όποιο νομοσχέδιο προτιμούσαν από την αρχή- αποφασίστηκε μια τρύπα στο νερό:

Το 2014, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα μαζεύουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% (από 25% φέτος) του εισοδήματός τους με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ (όσο και φέτος) και ποινή φόρου 22% (όσο και φέτος) αν λείπουν αποδείξεις. Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα συστήσει μια... επιτροπή για να μελετήσει τις αλλαγές για το 2015.

Αφού είδαν οι βουλευτές ότι δεν πρόκειται για φορολογικό νομοσχέδιο αλλά για σκούπα, είπαν να βάλουν μερικές τροπολογίες ακόμα. Έτσι, έγινε δεκτή τροπολογία για την παροχή εργασίας από κρατούμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε περίπτωση μετεγκατάστασης, μία ακόμα που ρυθμίζει θέματα δημοσίευσης στο ΦΕΚ και μία τρίτη -σχετική- για τις αντικειμενικές αξίες στο Παλαιό Ψυχικό.

Με την τελευταία ορίζεται ότι ο ΦΑΠ του 2012 και του 2013 θα επαναϋπολογιστεί με τις τιμές ζώνης που ίσχυαν το 2007 στο Ψυχικό (το 2008 αναπροσαρμόστηκαν και από τα 4.500 πέταξαν στα 10.000 ευρώ, αλλά οι κάτοικοι κέρδισαν προσφυγή στο ΣτΕ) και οι φόροι δεν θα επιστραφούν, αλλά θα συμψηφιστούν.


Η μισή διάταξη στο ένα ν/σ, η άλλη μισή στο άλλο

Ο κοινός νους παράλληλα θα ανέμενε στον κυκεώνα των διατάξεων σχετικές μεταξύ τους παρεμβάσεις να είναι τουλάχιστον στο ίδιο νομοσχέδιο. Ούτε αυτό όμως δεν συνέβη. Έτσι για παράδειγμα , στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων υπήρχε διάταξη σύμφωνα με την οποία η Φορολογική Διοίκηση δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει τον φορολογούμενο στην περίπτωση κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς υπήρχε το συμπλήρωμά της, ότι δηλαδή θα ενημερώνεται ο φορολογούμενος στην περίπτωση όπου η εφορία προτίθεται να κάνει κατάσχεση στο σπίτι του.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών