Αναζητούν «έκπτωση» στις μεταρρυθμίσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναζητούν «έκπτωση» στις μεταρρυθμίσεις

02:28 | 25/1/14
«Έκπτωση» στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα και ειδικότερα στις παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ που έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει εξ αρχής ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για την απελευθέρωση στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν χθες επί μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος πήρε οδηγία να στείλει σήμερα τις εναλλακτικές προτάσεις στην τρόικα ως προς το 'tool kit' του ΟΟΣΑ για τις παρεμβάσεις στην αγορά.

Και παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν αφόρητα τον Κωστή Χατζηδάκη για να προχωρήσουν οι αλλαγές η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει πίσω σε ένα τουλάχιστον από τα δυο «καυτά μέτωπα».

Στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται υπό ασφυκτική αφού τα e-mails της τριμερούς είναι καθημερινά και πιεστικά και πλέον από το περιβάλλον του κ. Χατζηδάκη πετούν το μπαλάκι στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές αποφάσεις.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και τις εύθραυστες ισορροπίες στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν τροποποίηση ως προς την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και όχι του γάλακτος που από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζεται ως «πολύ δύσκολη περίπτωση».



Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τροϊκανοί θα κάνουν αποδεκτές τις όποιες προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις οποίες έχει υπάρξει δέσμευση ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό καθώς ήδη υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στο θέμα των εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση, στο δημοσιονομικό κενό και εσχάτως στο «κενό» που αφήνει η απόφαση του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ενστόλων.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε και χθες ότι το θέμα των φαρμάκων δεν σχετίζεται μόνο με τα οικονομικά μεγέθη αλλά πρωτίστως με τη δημόσια υγεία - δίνοντας έτσι μία ακόμη «απάντηση» στον συνάδελφό του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος είναι υπέρμαχος της προώθησης των αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Το μέτωπο ωστόσο παραμένει ως προς τη διάρκεια «ζωής» του φρέσκου γάλακτος που αποτελεί casus belli για τους κτηνοτρόφους αλλά και την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που... σαν μια γροθιά - παρά τις ψυχρές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους οι κύριοι Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος - έχει αντιταχθεί στη συγκεκριμένη αλλαγή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η αποκαρδιωτική για την κυβέρνηση δήλωση του Όλι Ρεν ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση για το χρέος πριν από το καλοκαίρι - κάτι που εάν τελικά ισχύσει «διαλύει» όλη τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μαξίμου επιχείρησε να αποφορτίσει το κλίμα λέγοντας πως «όλα είναι υπό έλεγχο με την τρόικα» ενώ για το ζήτημα του χρέους προσπάθησε να «ακυρώσει» τα λεγόμενα του Όλι Ρεν σημειώνοντας με νόημα πως οι αποφάσεις για το χρέος είναι θέμα απόφασης των εθνικών κυβερνήσεων παραπέμποντας εμμέσως σε μία απευθείας πολιτική διαπραγμάτευση με το Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας επιμένει, ακόμη και μετά τις δηλώσεις Ρεν, ότι η Ελλάδα θα πετύχει την απομείωση του χρέους μόλις πιστοποιηθεί από τη Eurostat και επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα με την κυβέρνηση να έχει πλέον από χθες ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα της καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουάριου-Νοεμβρίου παρουσίασε πλεόνασμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών