Ασφυκτικές πιέσεις από το Eurogroup | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ασφυκτικές πιέσεις από το Eurogroup

14:00 | 28/1/14
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η μόνη κυβέρνηση που θα τεσταριστεί στις ευρωεκλογές και ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι μοναδικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, συνεπώς τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί επαρκή αφορμή για την χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο τελευταίος εκφράζοντας τη βούληση των 17 εταίρων της Ελλάδας στο ευρώ μετέφερε στον Τύπο το αυστηρό μήνυμα που οι υπουργοί είχαν επιδώσει στον Γ.Στουρνάρα: “βρείτε τα με την τρόικα το συντομότερο δυνατό”.

Η απειλή του Eurogroup προς την Ελλάδα υπήρξε μάλιστα ιδιαίτερα σαφής: “δεν θα ασχοληθούμε ξανά μαζί σας αν δεν καταλήξετε προηγουμένως σε συμφωνία με τη τρόικα”, φράση που χρησιμοποίησε δύο φορές ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη τύπου μετά τις εργασίες του Συμβουλίου.

Το στίγμα είχε δώσει νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε όταν έλεγε πως “χρειάζονται ακόμα πρόσθετες προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό καλά”, αναφερόμενος στα μέτρα που ζητά η τρόικα για το 2014 και 2015 - αφού προηγουμένως είχε αναγνωρίσει την σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Την είδηση ωστόσο, έβγαλε με την συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall street Journal o επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το μείγμα που πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει την προσαρμογή, ξεκαθάρισε πως “αυτό δεν πρέπει να γίνει από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις”.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει επιτελέσει τον σκοπό της και πλέον η ανταγωνιστικότητα στο επίπεδο των μισθών έχει αποκατασταθεί και “δεν χρειάζεται άλλη”.

Ο επικεφαλής του ESM έχει εκ των αρμοδιοτήτων του, άριστη γνώση του ελληνικού προγράμματος, των στόχων και των επιτευγμάτων, ενημερώνεται τακτικά από την τρόικα και εκφράζει την κυρίαρχη άποψη μεταξύ των αρμοδίων για την παρακολούθηση του μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα δεν ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων και κακώς το υπουργείο Οικονομικών θέτει μονίμως αυτό το ερώτημα στο εσωτερικό.

Κανείς δεν ζήτησε από τον κ.Στουρνάρα να βρει τα 1,4 δισ. του 2014 και 3 δισ. του 2015 από τους μισθούς, αλλά από μέτρα μόνιμης δημοσιονομικής επίπτωσης, διαρθρωτικού χαρακτήρα, δηλαδή κάνοντας απολύσεις και μειώνοντας τις δαπάνες των υπουργείων.

Του ζητάνε λοιπόν να προβεί σε 11.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2014, και να τρέξει τάχιστα το δεύτερο κύμα της κινητικότητας των 12.500 εργαζομένων, μαζί με σωρεία άλλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων - αλλιώς δόση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος, προσδοκώντας επί της αρχής συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο και απόφαση από το Eurogroup στις 10 Μαρτίου, παραδέχθηκε ωστόσο ότι ανάμεσα στις δικές του εκτιμήσεις και τις εκτιμήσεις της τρόικας υπάρχει απόσταση.

Δήλωσε δυσαρεστημένος που οι εταίροι δεν υπολογίζουν την υπέραπόδοση επί των δημοσιονομικών στόχων το 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα των 800 εκ.ευρώ, όπως ανέφερε.

Παραδέχθηκε ότι η τρόικα θέλει οι δαπάνες να μειωθούν από τη συρρίκνωση του δημοσίου, υπεραμύνθηκε όμως των λόγων που οδήγησαν σε νομοθετικές καθυστερήσεις όπως αυτής για την άρση του ορίου ομαδικών απολύσεων:

“Kαμία επιχείρηση δεν ζητά άρση του ορίου των ομαδικών απολύσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός μετέφερε μια δικαιολογία για κάθε κώλυμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ωστόσο, όπως έλεγαν και οι Λατίνοι “mors ultima ratio” (λογοπαίγνιο με το όνομα του Ματίας Μορς, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην τρόικα).

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών