Τι συζήτησαν Βαρβιτσιώτης - πρεσβευτής της Δανίας στην Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τι συζήτησαν Βαρβιτσιώτης - πρεσβευτής της Δανίας στην Ελλάδα

19:17 | 28/1/14
Με την πρεσβευτή της Δανίας στην Ελλάδα Μέτε Κνούντσεν (Mette Knudsen) συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Υπουργείο Ναυτιλίας...

Η συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, είχε ως επίκεντρο την ενημέρωση της διπλωματικής εκπροσώπου της Δανίας για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στα θέματα ναυτιλίας και θαλασσίων μεταφορών.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας που οφείλει να διατηρήσει η ευρωπαϊκή ναυτιλία, τονίζοντας ότι η ελληνική Προεδρία της ΕΕ έχει χαράξει ως κύρια στρατηγική τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στα θέματα ναυτιλίας.

«Δεν πιστεύουμε σε περιφερειακές συνεργασίες, αλλά σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο συνεργασίας και σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε σε μία στενότερη συνεργασία με τον IMO», επισήμανε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε την ανάγκη οι όποιες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη ναυτιλία, να τεθούν στο ίδιο πλαίσιο με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

«Ο IMO έχει κάνει μία σοβαρή δουλειά στα περιβαλλοντικά ζητήματα της ναυτιλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί και πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπόψη», τόνισε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι το φορολογικό σύστημα στη ναυτιλία πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό, καθώς η ναυτιλία είναι ο πιο διεθνοποιημένος κλάδος της ευρωπαϊκής οικονομίας και ενέχει ο κίνδυνος τα ναυτιλιακά κεφάλαια να διαφύγουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αν υπάρξει ανατροπή του.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι σημαντικό σημείο της ατζέντας της ελληνικής Προεδρίας αποτελεί ο πυλώνας της «Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής», καθώς μπορούν να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο από τα κράτη -μέλη οι πολιτικές της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», της «Γαλάζιας Ζώνης» και του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».

«Σχεδιάζουμε μία σειρά δράσεων, ώστε στο Άτυπο Συμβούλιο που έχουμε προγραμματίσει στην Αθήνα τον Μάιο, να έχουμε ευκρινέστερα αποτελέσματα στο πεδίο αυτό», δήλωσε.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε τη σπουδαιότητα της διασυνοριακής συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπισή του, σημειώνοντας σχετικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει κοινή δράση για το μεταναστευτικό.

«Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ως ελληνική Προεδρία επιζητούμε η ευρωπαϊκή συνεργασία να ενταθεί» τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα αδίκως δέχεται κριτική ορισμένες φορές, καθώς καλείται να διαχειριστεί ένα φαινόμενο που πρέπει να απασχολήσει όλη την Ευρώπη.

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή επιτηρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ, πραγματοποιεί καθημερινά ένα τιτάνιο έργο διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, διασώζοντας, μόνο το τελευταίο 18μηνο περισσότερους από 3.500 ανθρώπους», είπε και προσέθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών