Δημοσίευμα της “Die Welt” για τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δημοσίευμα της “Die Welt” για τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ

14:39 | 21/1/14
Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει η Eurostat, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Die Welt" . Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των ετήσιων στοιχείων για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, υιοθετώντας το σύστημα European System of Accounts 2010, το οποίο ήδη από πέρυσι έχουν εισαγάγει και οι ΗΠΑ, αντικαθιστώντας το ESA 1995.

Ο συντάκτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η βασική αλλαγή του νέου συστήματος υπολογισμού εντοπίζεται στον συνυπολογισμό κατά τη μέτρηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων ενός κράτους στην έρευνα. «Μελλοντικά, βαρύτητα θα δίδεται στις επενδύσεις και όχι τόσο στις τρέχουσες δαπάνες. Για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες θα θεωρούνται στο μέλλον επενδύσεις. Η αλλαγή στις ΗΠΑ οδήγησε, από τη μία μέρα στην άλλη, σε άνοδο του ΑΕΠ κατά περίπου 3%, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του δημοσίου χρέους της χώρας μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ευρώπη το όφελος θα είναι κατά τι μικρότερο» σημειώνει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για άνοδο του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 2,4% βάσει των νέων μεθοδολογικών τροποποιήσεων.

«Και μεταξύ των κρατών- μελών θα υπάρχουν αλλαγές. Έτσι, για παράδειγμα, η άνοδος σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία) θα είναι μικρότερη του 1%, αντιθέτως στη Φινλανδία ή στη Σουηδία θα κυμανθεί μεταξύ του 4 και 5%. Για τη Γερμανία υπολογίζεται όφελος της τάξης του 3% και το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν έτσι κατά περίπου 82 δισ. ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το χρέος των χωρών. «Για παράδειγμα, στην Ιταλία θα μειωθεί από 133,6 στο 131%, στο Βέλγιο από το 191 κάτω από το 100%. Για την περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμη υπολογισμός των επιπτώσεων σε ΑΕΠ και δημόσιο χρέος» διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών