Μικρή πρόοδος για τους αμάχους της Χομς τελικά στις επαφές για Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μικρή πρόοδος για τους αμάχους της Χομς τελικά στις επαφές για Συρία

19:42 | 26/1/14
Μικρή πρόοδος επετεύχθη την Κυριακή στις κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, με το καθεστώς Άσαντ να συμφωνεί να επιτρέψει την ασφαλή έξοδο γυναικόπαιδων από τα πολιορκημένα τμήματα της πόλης Χομς και την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ερειπωμένη πόλη, όπως δήλωσε ο διεθνής διαμεσολαβητής Λακντάρ Μπραχίμι.

Πρόσθεσε πως η Δαμασκός δέχτηκε επίσης να επιτρέψει την αποχώρηση και ανδρών αμάχων, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα της δοθεί σχετική λίστα με ονόματα.

Οι δηλώσεις Μπραχίμι επανέφεραν κάποια αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών, δεδομένου ότι νωρίτερα οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είχαν διακόψει τις απευθείας επαφές, έχοντας ξεχωριστές συναντήσεις με τον διεθνή διαμεσολαβητή.

Σε ένα ακόμα ελπιδοφόρο μήνυμα, ο κ. Μπραχίμι δήλωσε πως οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας, με αντικείμενο πλέον τα πολύ πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Κύριο πολιτικό ζήτημα είναι η συμμετοχή ή μη και ο ρόλος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση δεν θέλει καμία συμμετοχή του Άσαντ στη διακυβέρνηση της Συρίας, ενώ το καθεστώς έχει διαμηνύσει πως δεν εξετάζει κανένα ενδεχόμενο αποχώρησής του από την προεδρία.

Ο διαμεσολαβητής προσέθεσε πως αναμένει οι δύο πλευρές να εκδώσουν ανακοινώσεις για τον «γενικό δρόμο προς τα εμπρός» αναφορικά με την κρίση.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών