«Όχι» στις προτάσεις Γιανούκοβιτς από την ουκρανική αντιπολίτευση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Όχι» στις προτάσεις Γιανούκοβιτς από την ουκρανική αντιπολίτευση

14:39 | 26/1/14
Νέα παράταση της αβεβαιότητας στην Ουκρανία, αφότου το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσένιουκ απέρριψε την πρόταση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, όπως το αίτημα για πρόωρες προεδρικές εκλογές, και προειδοποιώντας πως οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

«Δεν υπάρχει συμφωνία [Γιανούκοβιτς], τελειώνουμε αυτό που αρχίσαμε. Ο λαός επιλέγει τους ηγέτες μας, όχι εσύ», διεμήνυσε αρχικά μέσω Twitter ο κ. Γιατσένιουκ. Στη συνέχεια ωστόσο έριξε κάπως τους τόνους δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου πως η αντιπολίτευση «δεν πετά την πρόταση [της κυβέρνησης] αλλά ούτε την αποδέχεται».

Η στάση Γιατσένιουκ δεν αποκλείεται να πηγάζει από μία αίσθηση πως πλέον η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του Γιακούκοβιτς. Μιλώντας σε οπαδούς του το βράδυ του Σαββάτου, στον απόηχο της προσφοράς του πρωθυπουργικού θώκου, ο κ. Γιατσένιουκ δήλωσε πως η κίνηση Γιακούκοβιτς αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τη χώρα».

«Όχι» στην πρόταση Γιανούκοβιτς είχε απαντήσει νωρίτερα και ένας άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, στον οποίο είχε προταθεί να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Μιλώντας στη γερμανική Bild am Sonntag, ο κ. Κλιτσκο απέρριψε το σύνολο του «ανοίγματος» Γιανούκοβιτς ως «μία δηλητηριασμένη πρόταση» που είχε σκοπό να «διαιρέσει το κίνημα διαμαρτυρίας».

Το «όχι» της αντιπολίτευσης ήλθε ώρες μετά από μία ακόμα νύχτα βίαιων ταραχών στο Κίεβο, όπου διαδηλωτές πολιόρκησαν πολιτισμικό κέντρο που προστατευόταν από δυνάμεις της Αστυνομίας. Τελικά οι αστυνομικοί έφυγαν ασφαλείας με διαμεσολάβηση του κ. Κλίτσκο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών