Γκιούλ προς Ερντογάν: Κάντε αλλαγές στο νομοσχέδιο ή βέτο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γκιούλ προς Ερντογάν: Κάντε αλλαγές στο νομοσχέδιο ή βέτο

22:14 | 15/1/14
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ άφησε την Τετάρτη να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που ενισχύει τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος στη δικαστική εξουσία, εάν οι συστάσεις του να αλλάξουν ορισμένα άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου δεν εισακουστούν.

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης όλα τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουν το συνεχιζόμενο πρόβλημα με συνταγματική τροποποίηση "που δεν θα βλάψει την Τουρκία."

"Υπάρχει ανάγκη να δούμε ότι το υπάρχον νομικό και δημοκρατικό σύστημα της Τουρκίας είναι ισχυρό, αλλά, σίγουρα, πάντα υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει φυσικά η αρχή της διάκρισης των εξουσιών στην Τουρκία. Η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσίες είναι χωριστές η μία από την άλλη. Αλλά η αρμονική λειτουργία τους είναι αναγκαία..." δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα Τετάρτη ο Γκιούλ απαντώντας σε ερωτήσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορόυτ Παχόρ που επισκέπτεται τη γείτονα.

"Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ριζική λύση (του θέματος). Πιστεύω ότι (επίλυση) αυτού του θέματος με τροποποίηση του Συντάγματος είναι η πιο κατάλληλη. Και θα ήθελα η συνταγματική τροποποίηση να είναι εντός του πλαισίου των (πρακτικών σε) αναπτυγμένες δημοκρατίες και στα κριτήρια της ΕΕ, και οι τρέχουσες προσπάθειες είναι προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο πρόεδρος.

"Αν όλα αυτά δεν συμβούν... Φυσικά, μοιράστηκα την άποψή μου αυτή με την κυβέρνηση και τον κ. πρωθυπουργό για το σχέδιο, και ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία" σημείωσε με νόημα ο Γκιούλ.

Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκονται στο στόχαστρο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρεί ότι το Συμβούλιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του με αφορμή τις εκτεταμένες έρευνες για της Δικαιοσύνης για διαφθορά που έχουν προκαλέσει πολιτικοοικονομική κρίση στη γείτονα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών