Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κυρ. Γεροντόπουλος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κυρ. Γεροντόπουλος

11:38 | 22/1/14
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, παρουσίασε, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ανθρωπιστικό τομέα, στην Επιτροπή Ανάπτυξης (DEVE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

Ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε αρχικά ότι νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση που, μετά από 25 χρόνια, επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υπηρέτησε την περίοδο 1984-89 ως ο νεότερος σε ηλικία Ευρωβουλευτής. Παράλληλα τόνισε, ότι η Ελληνική Προεδρία πιστεύει ακράδαντα πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυσχιδών ανθρωπιστικών θεμάτων απαιτεί τη στενή συνεργασία του Συμβουλίου και της Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών: "Η άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Ελλάδα συμπίπτει με μια χρονική περίοδο για την οποία οι εκτιμήσεις είναι ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε τρίτες χώρες, συνεπεία φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών θα αυξάνονται, ενώ οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για την αντιμετώπισή τους μειώνονται. Η ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων αποτελεί μία από τις πλέον απτές εκφράσεις των βασικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Επίσης, τόνισε ότι "σε εποχή οικονομικής λιτότητας της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, που απασχολεί ως γνωστόν έντονα και την Ελλάδα, η Ένωση εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις αρχές του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της προσφοράς για την ανακούφιση των πλέον ευάλωτων πληθυσμών ανά την υφήλιο".

Ο κ. Γεροντόπουλος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικότερα στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, βάσει των παρακάτω τεσσάρων θεματικών ενοτήτων: Η 1η ενότητα περιλαμβάνει: Νομοθεσία και πολιτικές της Ε.Ε στον Ανθρωπιστικό Τομέα. Σ' αυτές εντάσσονται: α) Ο κανονισμός περί «πρωτοβουλίας Εθελοντών Βοήθειας Ε.Ε. β) Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και γ) Το σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε χώρες επιρρεπείς σε ανθρωπιστικές κρίσεις (Action Plan for Resilience in Crisis Prone Countries 2013-2020).

Η 2η ενότητα περιλαμβάνει τις Ανθρωπιστικές Κρίσεις. «Η Ελληνική Προεδρία θα εργασθεί μεθοδικά, ώστε η Ε.Ε. να εξακολουθήσει να διαδραματίζει προεξάρχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών ανθρωπιστικών κρίσεων παγκοσμίως. Ιεραρχώντας ως άμεση προτεραιότητα – βάσει των σημερινών δεδομένων – τη Συρία και τις γειτονικές της χώρες, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν», σημείωσε ο κ. Γεροντόπουλος και συμπλήρωσε: «Παράλληλα θα μεριμνήσουμε να διατηρηθεί η δυναμική ανταπόκριση της Ε.Ε. σε παρατεταμένες και «ξεχασμένες κρίσεις» (π.χ. Πακιστάν, Μυανμάρ, Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Κέρας Αφρικής, περιοχή SAHEL κ.ά.), οι οποίες συχνά επισκιάζονται από την ξαφνική εμφάνιση κρίσεων, όπως ο τυφώνας που έπληξε τις Φιλιππίνες τον περασμένο Νοέμβριο».

Η 3η ενότητα αφορά Πρακτικές και Λειτουργικές Προκλήσεις στον τομέα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και η 4η ενότητα περιλαμβάνει την ενίσχυση του Ανθρωπιστικού Συστήματος.


Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρόντες Ευρωβουλευτές, οι οποίες αφορούσαν:

-Τις ενέργειες της Ελληνικής Προεδρίας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

-Τους τρόπους που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των εθελοντών και του προσωπικού, στις χώρες όπου μεταφέρουν και διαθέτουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

-Τις λύσεις που θα βρεθούν, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει και στις χώρες που την χρειάζονται, αλλά δεν την επιθυμούν, ούτε την δέχονται.

-Όσα σκοπεύει να κάνει η Ελληνική Προεδρία για τους μηχανισμούς βοήθειας, το Σώμα Εθελοντών, την κρίση στη Συρία και την Κοινοβουλευτική Σύνοδο Ε.Ε – χωρών Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού.


Ο κ. Γεροντόπουλος απάντησε λεπτομερώς σε όλες τις ερωτήσεις των παρισταμένων Ευρωβουλευτών. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ιδιαίτερα ότι, σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το χρονικό διάστημα των επόμενων 7 ετών (2014-20), ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., αρχής γενομένης από την Ελληνική Προεδρία, ανέρχεται σε περίπου 5,9 δισεκατομμύρια. Είναι δηλαδή αυξημένος κατά 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2007-2013). Όπως είπε: «Σε μια περίοδο παρατεταμένης δημοσιονομικής δυσχέρειας, η διατήρηση του προϋπολογισμού σε επίπεδα ανάλογα της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ε.Ε. διατηρεί υψηλά στην ατζέντα της την παροχή αλληλεγγύης σε πληθυσμούς που χρειάζονται διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια».

Επεσήμανε, επίσης, πως η Ελληνική Προεδρία θα ενημερωθεί ενδελεχώς από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή κ. Σόρενσεν για την προβλεπόμενη πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2014 και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά η υλοποίηση των ανθρωπιστικών δράσεων από την οικονομική δυσχέρεια. Συγχρόνως, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει την απαραίτητη ενημέρωση στο Συμβούλιο.

Για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ελληνική Προεδρία, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για τους εθελοντές και το προσωπικό που εργάζεται για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Όπως είπε «πολλές από τις καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως στις περιπτώσεις της Συρίας, της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας και του Νότιου Σουδάν, αναδεικνύουν το μέγεθος των προκλήσεων και των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις ανθρωπιστικές αρχές».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως υπό την Ελληνική Προεδρία η Ε.Ε θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να εξασφαλίσει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, η Προεδρία της χώρας μας θα υποστηρίξει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τα κράτη-μέλη της Ένωσης και την Επιτροπή σε διάφορα διεθνή fora, για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ιδιαίτερα για τους εθελοντές, συμπλήρωσε πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και την Λιθουανική Προεδρία, για το εποικοδομητικό έργο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον Κανονισμό για τους Ευρωπαίους Εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα αποτελέσει μεγάλη τιμή τόσο για την Ελληνική Προεδρία, όσο για μένα ειδικότερα, η ελληνική αυτή πρωτοβουλία του 2003 να ολοκληρώσει τη νομοθετική της διαδικασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας».

Τέλος, όσον αφορά τη Συρία, ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε ότι η συριακή ανθρωπιστική κρίση εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, δεδομένου ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Όπως είπε: «Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της αποτελούν τον μεγαλύτερο διεθνή δωρητή βοήθειας προς ανακούφιση των πληγέντων από τη συριακή κρίση. Η συνολική χρηματοδότηση της Ε.Ε. για ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα τόσο στη Συρία όσο και στις γειτονικές της χώρες, ξεπέρασε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το Δεκέμβριο του 2013. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε θα στηρίξουμε σθεναρά τη διεθνή πρωτοβουλία που στοχεύει να αποφύγουμε μελλοντικά ένα νέο κύμα βίας, μίσους και μισαλλοδοξίας, σε μια εποχή που υποφέρει πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών