Σενάρια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σενάρια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας;

17:24 | 23/1/14
Διευκρινήσεις για τις φερόμενες πρόσφατες δηλώσεις του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε πως Ιαπωνία και Κίνα βρίσκονται σε «παρόμοια κατάσταση» με τη Βρετανία και τη Γερμανία στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων δεν απέτρεψαν τη σύγκρουσή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε την Πέμπτη ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Τόκιο, ο κ. Άμπε δήλωσε πως Ιαπωνία και Κίνα θα πρέπει να αποφύγουν τα λάθη στα οποία υπέπεσαν Βρετανία και Γερμανία το 1914.

Διευκρίνισε πως όταν ο κ. Άμπε ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, δήλωσε πως μία τέτοια σύγκρουση «θα ήταν μία μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

Υπογράμμισε δε πως τα σχόλια του κ. Άμπε δεν θα πρέπει με οιονδήποτε τρόπο να ερμηνευθούν ως αποδοχή πως ο πόλεμος μεταξύ των δύο «γιγάντων» της Ασίας είναι δυνατός.

Οι φερόμενες δηλώσεις του κ. Άμπε, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Financial Times και προκάλεσαν εντύπωση, δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τους FT, ο ιάπωνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική δαπάνη του Πεκίνου αποτελεί πηγή μεγάλης αστάθειας στην περιοχή.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών